Andrea Bello
A escassos metres de la plaça Falset, centre de les Cases Barates, el que abans eren solars comencen a mostrar les estructures de les noves edificacions del que serà el futur barri de La Marina del Prat Vermell.
Algunes de les edificacions són de constructores privades, altres són una inversió de l’Ajuntament de Barcelona per fer habitatge de lloguer assequible.
Avui, però l’atenció està centrada en l’habitatge cooperatiu que s’anomenarà La Chalmeta, en honor a la cooperativista Micaela Chalmeta, gairebé un any després de la col·locació de la primera pedra rep la visita de la regidora d’habitatge, Lucía Martín, i el regidor del districte, Marc Serra.
Comencem pel principi, que és l’habitatge cooperatiu?
Això és el que intenta explicar el president de la comunitat de veïns de La Chalmeta, David Lorente, a un grup de veïnes i veïns de La Marina del Prat Vermell, que miraven, encuriosits, les obres des d’uns bancs.
“Els membres de la cooperativa, i futurs inquilins dels habitatges ens hem ajuntat en una cooperativa i hem posat uns diners d’entrada per poder construir l’edifici. La resta l’hem demanat en préstec, que anirem tornant cada mes” explica Lorente.
l projecte La Chalmeta
El projecte sorgeix quan l’Ajuntament de Barcelona decideix cedir un solar per construcció cooperativa. El guanyador es va decidir per concurs i el va guanyar la cooperativa Llar Jove, ara Nova cooperativa La Marina del Prat Vermell, ja amb els veïns i veïnes que formaran part com a veïns i veïnes de l’edifici.
El projecte final compta amb 32 pisos que varien en mida, pisos des d’una a tres habitacions i un màxim de 80m², tres locals als baixos i diferents espais comuns com els balcons o les terrasses. Tot dissenyat des de zero amb la col·laboració del futur veïnat.
Més de la meitat dels nous residents viuen o treballen actualment a La Marina. A més, afirmen des de la cooperativa que “es tracta d’un grup bastant heterogeni perquè van esperar a saber el cost final per obrir les inscripcions”.
Les característiques mediambientals i de salut
El projecte cooperatiu també ha de complir una sèrie de requisits, ha de ser el màxim ecològic possible. A més, per aquest projecte en concret, “s’ha mirat també per la salut de les persones que hi viuran, a l’hora de fer les instal·lacions o escollir els materials” ens explica l’arquitecta experta en bioconstrucció, Sonia Hernández, que col·labora en la creació del projecte .
Durant la visita a les obres ella i Lorente són qui guia als regidors per les diferents zones explicant els usos de cada estança i remarcant alguns dels detalls.
La regidora d’habitatge Lucía Martín, es mostra sorpresa “quan vaig venir l’últim cop encara no tenien els balcons i ara ha guanyat molt”. També Marc Serra pondera la importància del canvi que tindrà la zona “hi arribaran molts veïns nous, i la zona guanyarà molt en serveis”.
Des de la cooperativa esperen que si tot va bé, puguin entrar a viure el pròxim mes d’octubre “si es pot ho celebrarem amb una barbacoa” ens diu Llorente. Aquests seran uns dels primers veïns nouvinguts que acollirà La Marina del Prat Vermell, amb un futur creixent i prometedor en matèria d’habitatge.