Espagueti Western a Barcelona (Primera Part)

Aprofitant la gentilesa de la direcció de la revista LA MARINA, seguiré navegant (en aquest cas cavalcant) i parlaré una mica sobre els estudis Balcázar. Balcázar, productora de cine de Barcelona amb pel·lícules en el seu haver como “Donde vas triste de ti”, “La cuarta ventana”, “Piso de soltero”, “La violetera” i molts més, davant lo despullada que quedava la ciutat d’estudis de rodatge després de l’últim incendi d’Orphea. Va muntar uns estudis a Esplugues de Llobregat i, aprofitant que s’estava posant de moda el cinema western, va construir també un poblat de l’oest, al mateix Esplugues!

Tota aquesta aventura va començar l’any 1.963 amb el rodatge del primer espagueti western que es va rodar en Barcelona, “Pistoleros de Arizona” de Alfonso Balcázar. Va contar, en el seu repartiment, amb Robert Wood, Helmut Schmid i actors nacionals de la talla de Fernando Sancho, Juan Torres, Alberto Gadea i molt més. La pel·lícula va comptar amb un equip tècnic de molta qualitat i destacava el director de fotografia Christian Matras, famós per fer aparèixer guapíssima a Sara Montiel. Entre l’equip tècnic i en darrer lloc hi havia un jove de 13 anys que començava de meritori de càmera, una carrera professional que duraria 50 anys, en Paco Marin (que sóc jo).

El poblat constava de tres carrers, dos de l’oest i una d’un poblat mexicà. Hi havia l’estable, el banc, l’oficina del sheriff, la barberia, la ferreria, l’església i el saloon. Els únics interiors on es podia rodar era en els de l’oficina del Sheriff, tot el demés era fals. A les quadres sempre hi dormien 10 cavalls. Algunes de las parets dels carrers eren les paredes del cementiri d’Esplugues ja que era a tocar amb el poblat. Com a curiositat, si s’està atent al visionar la pel·lícula, en alguns plans s’hi poden observar els xiprers del cementiri. Anys més tard, a aquest tipus de falles se’ls deia “gazapos”. Els interiors es rodaven a l’estudi on hi havia els decorats del Saloon i aquest decorat s’anava transformant segons les necessitats.

Tant el poblat com els interiors varen ser construïts pel decorador Juan Alberto Soler. Els exteriors del tipus muntanyes, rius, praderes, etc. es rodaven a Fraga, Almería, Castelldefels i El Papiol.

Quan es complia el primer any de rodatges al poblat, van començar a construir l’autopista de Tarragona el que va obligar a desmuntar el poblat sencer i desplaçar-lo…40 metres, per no interferir i haver de parar l’obra.

A “Pistoleros de Arizona” el van seguir nombrosos rodatges, moltes pel·lícules. Van començar les coproduccions amb Itàlia, França, Alemanya, Estats Units, etc. La presencia d’actors estrangers es va fer imprescindible.

Allí vàrem rodar: “Texas Kid” de Lesley Selander amb Broderick Crawford, Audie Murphy (el soldat més condecorat de la 2ª guerra mundial) i Diana Lorys. “Dos veces Judas” de Nando Cicero amb Klaus Kinski, Antonio Sabato i Narciso Ibáñez (pare de Chicho Ibáñez Serrador) “Un lugar llamado glory” de Sheldon Reynolds amb Pierre Brice i Lex Barker, el famós Tarzan. “Los profesionales de la muerte” de Nando Cicero amb George Hilton, Edd Byrnes i George Martin; i un llarg etcètera que es va perllongar uns 8 anys i on va  produir una activitat febril en el rodatge de pel·lícules i documentals, espots publicitaris…. Continuarà el mes que vinent!

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.