Alejandro Flores. Yohany L. Ayala i Andrea Bello
Enquesta: Recerca per recollir l’opinió de diferents persones sobre una qüestió. Així defineix el diccionari l’eina que d’ara endavant farem servir per fer-nos una idea aproximada de l’opinió del veïnat sobre diferents afers del barri. Abans però cal aclarir que l’enquesta l’hem realitzada amb criteris de sondeig i en cas cap d’estudi científic.
“Tanmateix, l’enquesta realitzada des de la redacció del Diari La Marina no respon a criteris científics, sinó periodístics. Perquè un estudi científic ha d’establir una mostra representativa de l’univers o conjunt estudiat a partir de trets que li són propis, com ara els rangs per edat, sexe, nivell d’ingressos, d’estudis… de la població. Considerar aquests criteris assegura el rigor d’un estudi, però té un cost elevat que no ens podem permetre, i per això ens limitem a fer un sondeig d’opinió entre la comunitat a la qual arribem com a mitjà, i l’hem difós pels diversos canals d’Internet i les xarxes socials.
Aleshores, d’antuvi hi advertim dues característiques:
Primera, un biaix de comunitat, perquè no estan representats tots els perfils socials del veïnat, sinó aquells que hi tenen accés digital. I segona, i aquí rau una fortalesa, la majoria dels participants responen a perfils de veïns i veïnes implicats i mobilitzats per la millora del barri, perfil que en condiciona la mirada però que sovint també en qualifica l’opinió en tenir l’experiència d’un tracte més proper amb les administracions i una observació més acurada i atenta pel que fa l’esdevenir del barri.
Així doncs, tot i l’esmentada limitació, des de la redacció la considerem una eina vàlida per fer-nos una idea del corrent d’opinió sobre diversos afers del barri i pretenem repetir-la periòdicament. Aquí us deixem els resultats:
Si alguna cosa ha quedat clara de l’enquesta anual que hem impulsat des del diari de La Marina per a tots els veïns i veïnes del barri és el sentiment d’identitat ben particular que tenim del indret on vivim ja des de les respostes a la primera pregunta sobre el barri de residència. Si ens hi fixem, sovint se’ns indica el nom del carrer, la qual cosa expressa un particularisme. També cal destacar la participació de les dones, que han representat un 66,1% dels enquestats, o les arrels del 83,6% dels veïns i veïnes del barri que porten més de 10 anys o tota la vida vivint a La Marina.
Pel que fa a l’edat, la franja més participativa ha estat la de 55 fins a 64 anys, seguida per la de 35 a 44. La franja de joves, de 18 fins a 35 anys, ha participat amb un 12,8%.
Aquesta enquesta, que pretén ser anual, busca conèixer d’una manera senzilla i accessible quines són les preocupacions que predominen al nostre barri, i també què destacaríem de la gestió de l’Ajuntament. Així, podrem donar llum a aquelles problemàtiques que encara són invisibles o que han quedat amagades durant els últims mesos, així com donar visibilitat als aspectes que ens fan forts com a barri.
Ens fixem, per exemple, en l’impacte que ha tingut l’obertura de les estacions de metro i les millores en la infraestructura de bus durant els últims anys. Dels 366 enquestats, gairebé un 40% utilitza el transport públic com a mitjà de transport més freqüent, mentre que un 23,7% es mou amb cotxe, un 19,6%, caminant, el 7,6% amb moto i el 3,2 amb bicicleta.
Pel que fa a la pregunta de si el barri ha millorat o empitjorat en el darrer any, el 58,7% opta per la segona opció. Entre les explicacions més comunes estan la inseguretat, l’incivisme i la neteja dels carrers. També s’esmenta de manera recurrent el carril bici (amb veus a favor i en contra). Per altra banda, ens trobem amb un 20,2% que creu que el barri està igual que fa un any, i un 19,6% que té una mirada positiva, argumenten, per les millores en el transport públic, les obres de l’skatepark o la remodelació dels Jardins de la Mediterrània.
Sobre la visió de futur, el 33,6% creu que el barri millorarà en els pròxims anys, i es mostren optimistes. Entre els motius es menciona la construcció de nous habitatges i equipaments a La Marina del Prat Vermell, així com la possible construcció d’una piscina municipal al barri. Un percentatge menor però semblant, el 31,1%, pensa que el barri empitjorarà. Quan indaguem les raons sobresurt la percepció d’abandonament i desatenció per part de les institucions en serveis bàsics. Per últim, el 30,9% creu que no hi haurà canvi ni a millor ni a pitjor, per les promeses incomplertes per part de l’Ajuntament o la manca d’implicació dels veïns en la millora del barri.
En total, els veïns valoren viure al barri amb una nota d’un 6,2. El que més es valora és la proximitat amb la natura, per estar al costat de la muntanya de Montjuïc, la quantitat de zones verdes i parcs que n’hi ha, i també el sentiment de proximitat entre els propis veïns i veïnes. Dels aspectes negatius, tres son les principals preocupacions: la sensació d’inseguretat, l’incivisme, i la neteja dels espais públics.
Pel que fa a la gestió de l’Ajuntament, els enquestats la valoren amb una nota d’un 4,1. Així doncs, només un 9,9% valora la gestió pressupostària del consistori amb un molt bé/bé, enfront el 53,8% que la valora amb un malament/molt malament i un 36,3% que l’avaluen amb un regular/normal.
El 74% de les persones que han respost no saben qui és el regidor del districte, enfront d’un 26% que creia conèixer-lo, tot i que d’aquest percentatge un 18% ha estat incapaç d’identificar-ne el nom. A la part valorativa, moltes respostes tiren pel costat d’humor. Així sovint s’acompanya el nom amb algun afegit: “Marc Serra, el que tot ho promet”, “Marc Serra, però tant és el que sigui”.
Els veïns i veïnes també han comparat La Marina amb la resta de barris de Barcelona, i hi guanya lleugerament, el 54,6%, el percentatge que creu que la situació del nostre barri per viure-hi és pitjor, pels problemes suara esmentats. Hi ha una frase que es repeteix: “el barri està oblidat”. No obstant això, també hi ha veïns que creuen que estem igual que la resta de la ciutat (el 33,3%, que considera que les problemàtiques són comunes arreu de Barcelona) i millor que altres barris (el 12%), destacant l’ambient de barri que es viu a La Marina (amb les seves festivitats particulars), les zones obertes com parcs i espais naturals, i el sentiment de pertinença a La Marina de molts dels seus veïns.
Arran de la pandèmia, molts dels pobles de l’interior de Catalunya han estat repoblats per famílies que s’havien cansat de l’ambient de la ciutat, i és un aspecte que trobem reflectit als resultats de l’enquesta: del 43,7% que marxaria de Barcelona, han estat molts els que anirien a viure a un poble de mar o de muntanya. Alguns al·leguen la tranquil·litat de les zones més allunyades de la ciutat, on els carrers, consideren, són més segurs i nets, i també els preus dels lloguers són més barats que a la ciutat de Barcelona.
En definitiva, amb l’enquesta d’aquest any hem pogut valorar, a grans trets, quines són les preocupacions dels veïns i veïnes de La Marina, però també què és el que destaquen positivament i què ens fa forts com a barri.