L’Edifici ASTA del Port de Barcelona funcionarà amb energia renovable

Aspecte de l’Edifici ASTA un cop finalitzin les obres de reforma.

L’Edifici ASTA del Port de Barcelona, actualment en procés de reforma i modernització, s’abastirà amb energies renovables. El Consell d’Administració del Port de Barcelona ha aprovat la modificació del projecte de reforma que permetrà adaptar el sistema de climatització per abastir-se d’energia renovable procedent de la xarxa de fred i calor que l’empresa Ecoenergies Barcelona està desenvolupant a la zona sud de Barcelona.

Així, de forma pionera, el futur edifici ASTA no només consumirà electricitat verda amb garantía d’origen, com tots els edificis de l’Autoritat Portuària de Barcelona, sinó que el seu sistema de climatització i l’abastiment d’aigua calenta sanitària també funcionarà amb energia renovable, reduint al mínim el seu impacte en el medi ambient.

El subministrament d’energia tèrmica amb Ecoenergies permetrà aprofitar el potencial de la xarxa de fred i calor que l’empresa està desplegant i que subministrarà energia per a la climatització de 11.000 habitatges i altres edificis del barri de La Marina del Prat Vermell així com als sectors industrials del Port de Barcelona, la Zona Franca, Mercabarna i el sud de l’Hospitalet.

Aprofitament del fred de la regasificació

La xarxa d’Ecoenergies Barcelona aprofitarà el fred residual que genera la regasificació del GNL que arriba a la terminal d’Enagás gràcies a un innovador projecte d’economia circular.

La xarxa de fred serà un exemple innovador d’economia circular doncs aprofitarà el fred residual que genera la regasificació del GNL que arriba en vaixell a la terminal d’Enagás, al Moll de l’Energia. El GNL arriba en vaixell en estat líquid refrigerat a -160º i en el procés de transferència a la xarxa de gas en forma de gas natural ha d’escalfar-se fins als 15º. Fins ara, aquest procés es feia amb aigua de mar, de forma que el fred es perdia, però el sistema de recuperació del fred que Ecoenergies està desenvolupant al Port de Barcelona des de mitjans de 2022 permetrà aprofitar-lo, creant un circuit de líquid refrigerat a -20º que es distribuirà per la xarxa i s’aprofitarà principalment per a usos industrials, tot i que la xarxa també permetrà subministrar fred per a la climatització d’edificis.

Aquest innovador sistema permetrà estalviar 32.000 tones de CO2 anuals evitant l’ús de refredadors elèctrics convencionals com els que utilitzen les indústries o, en menor escala, els equips d’aire acondicionat tradicionals. Al mateix temps, s’evita el seu impacte sonor i visual així com gran part dels costos de manteniment i s’allibera l’espai que ocupen als edificis.

Aquest sistema es complementarà amb la producció de calor a partir d’una caldera de biomassa a la Zona Franca, aprofitant els residus orgànics que generen els parcs i jardins de Barcelona i que permetrà alimentar els intercanviadors de calor necessaris per a la calefacció dels edificis i el subministrament d’aigua calenta.

El president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, ha considerat que “la participació en la xarxa que està desplegant Ecoenergies Barcelona, tant com a origen com a consumidor d’energia renovable, és un pas més en la transició energètica que està impulsant el Port de Barcelona i demostra el nostre compromís amb la descarbonització de l’activitat portuària” alhora que permet impulsar innovacions en matèria d’economia circular, com serà el cas del projecte d’aprofitament del fred residual generat en la regasificació del GNL, un projecte pioner a la Unió Europea pel seu volum i escalabilitat.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.