La Marina acull el Festival Internacional de la Gaita en el Dia Internacional de la Dona

Els grups desfilant pels carrers de la Marina (Josep Vicens)

El 8 de març, en un barri de la Marina que bullia d’activitat per les celebracions del Dia Internacional de la Dona, un altre esdeveniment de gran arrelament va aconseguir captar l’atenció dels veïns i veïnes. Per segon any consecutiu, el barri va ser l’escenari del Festival Internacional de la Gaita, organitzat per l’Associació Amigos da Gaita Toxos e Xestas, que va omplir el carrer Urani d’una gran festa sonora, gastronòmica i cultural.

Un carrer ple de màgia gallega

Situat a tocar de l’edifici Administratiu de la Generalitat de Catalunya, el carrer Urani va acollir una gran varietat d’activitats. Paradetes muntades amb cuina gallega, com el famós “pulpo à feira”, plats a la brasa, embotits i mojitos cubans, van engalanar l’espai. A més, es van muntar taules i cadires per convidar els assistents a gaudir de les delícies culinàries mentre es delectaven amb els sons característics de la gaita.

Els ritmes tradicionals van prendre el carrer, amb música en viu de diversos artistes destacats del món de la gaita, que van oferir actuacions espectaculars i van demostrar la gran diversitat d’estils de gaita d’arreu del món.

Artistes destacats

Una de les actuacions més destacades va ser la de Mohsen i Liana Sharifian, una de les primeres dones iranianes en tocar el ney-anban, un instrument tradicional de l’Iran. Amb més de deu anys d’experiència, Liana ha compartit escenaris internacionals com el “William Kennedy Piping Festival” a Irlanda i el “Piping Live” a Escòcia. La seva actuació va aportar una sonoritat diferent a l’esdeveniment, fusionant la tradició gallega amb l’oriental.

Els Xeremiers de Sóller, per la seva banda, van portar la seva música mallorquina, amb un repertori que va incloure composicions que han sonat en festivals europeus de renom com el Sackpfeifen in Schwaben a Alemanya i el Festival Internacional Strakonice a Txèquia. Aquests músics mallorquins han aconseguit un gran reconeixement gràcies a la seva participació en múltiples festivals i la seva tasca de recuperació de la música tradicional de les Illes Balears.

Una de les bandes més esperades va ser la Banda de Gaitas de Boto Aragonesas, nascuda a Saragossa i reconeguda per la seva proposta innovadora dins de la música tradicional aragonesa. Amb més de 20 músics, incloent-hi gaiters, percussionistes i un grup de ball que acompanya les actuacions amb danses tradicionals, aquesta banda va aconseguir un gran atractiu visual, amb els seus vestits vibrants i els seus animats passos de dansa.

(Josep Vicens)

Fomentant la cultura gallega: Cova da Serpe i Susana Seivane

La música gallega va tenir un paper destacat durant tot el festival. Cova da Serpe, associació nascuda el 1985 per mantenir viu l’esperit cultural gallec, va aportar el seu toc d’autenticitat i història. Fundada per un grup d’emigrants gallecs que volien mantenir el contacte amb les seves arrels, l’associació va presentar la seva proposta amb el sabor autèntic de la terra gallega.

Una altra de les artistes que va brillar amb llum pròpia va ser Susana Seivane, una de les gaiteres més reconegudes de la seva generació. Filla de la família Seivane, amb una gran tradició de gaiters i artesans de gallegos, Susana va presentar una actuació inoblidable amb els seus temes més emblemàtics. La seva música, que fusiona la modernitat amb les arrels tradicionals, va fer vibrar tots els assistents amb la seva virtuositat i la profunditat emocional de les seves composicions.

L’energia festiva va continuar amb Toxos e Xestas & T-Folk, una combinació única que va captivar el públic amb la seva fusió entre la música tradicional gallega i els sons més contemporanis. L’associació Toxos e Xestas, amb una llarga trajectòria tant a Barcelona com a escala nacional i internacional, va portar la seva essència de folklore gallec, mentre que T-Folk va aportar un toc modern amb teclats, guitarra elèctrica, baix i bateria. Aquesta col·laboració, nascuda d’una iniciativa puntual, s’ha consolidat com una proposta musical innovadora, capaç de barrejar les melodies de la gaita amb ritmes actuals, creant un espectacle vibrant i dinàmic que va fer ballar i emocionar tots els assistents.

Una jornada de trobada i diversió

Un any més, la Marina va demostrar que és un barri on la cultura, la diversitat i la festa van de bracet, i on es recuperen tradicions de manera vibrant i actual. El festival, amb la seva energia i màgia, va aconseguir, com sempre, mantenir viu l’esperit de la música popular i folklòrica i, alhora, afegir una nova capa a la rica història cultural del barri.

Ens quedem amb el desig de veure’s de nou l’any vinent per a continuar gaudint d’aquest festival que ja és tot un referent.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.