Jornades de portes obertes al Port de Barcelona

Tres dies per a capbussar-se en les profunditats desconegudes del Port de Barcelona

Visita al Port de Barcelona
Els visitants durant la ruta maritima que sortia des del moll de Drassanes.

El Port mou anualment mercaderies per valor de 118.142 milions d’euros. Un quart del comerç marítim de tot l’estat (23%), 71 milions de tones de tràfic total i més de 38 mil llocs de feina. Durant el cap de setmana del 24, el 25 i 26 de maig, el Port de Barcelona, una de les institucions més importants de la ciutat, obria les portes a la ciutadania per primera vegada en la seva història.

Tres dies per endinsar-se en un dels actors econòmics més grans de la ciutat i de tota Catalunya, mitjançant tres visites diferents. En primer lloc, els visitants podien gaudir d’una ruta terrestre amb diversos punts de sortida (Moll de Barcelona, el Prat del Llobregat i la Marina), que oferia la possibilitat d’accedir a les zones restringides del Port en un bus turístic. Durant el trajecte, un guia explicava curiositats, característiques i funcions dels equipaments (principalment dipòsits, vehicles i contenidors) que es podien veure a banda i banda de l’autocar. “Visitar aquestes instal·lacions és un privilegi, és la primera vegada que passa i segurament s’haurà d’esperar molts anys perquè torni a passar”, va declarar el guia i alhora conductor de l’autobús.

Una altra tipologia de ruta era la marítima, mitjançant la qual t’endinsaves en les delimitacions del Port de Barcelona a bord de les populars “Golondrinas Trimar” que sortien des del moll de Drassanes i apropaven als visitants a les instal·lacions portuàries des d’una perspectiva diferent respecte a les visites terrestres.

Visita dels veïns de la Marina a la Farola
Veïns i veïnes que van fer la visita a la Farola, als autocars que sortien des de la Marina.

L’Andreu, de l’Eixample. va estar entre els primers grups en pujar-hi: “em vaig assabentar per les banderoles dels fanals, és molt interessant i molt desconegut tot això, no tenim notícies de tantes activitats com s’hi fan”. “Se m’ha fet curtet”, hi afegia la Juana, la seva parella. Una altra matrimoni, en Jordi i la Pilar, de Sants, es van assabentar per internet. “És molt interessant visitar una zona on normalment no tenim accés i aprenem la importància del Port”.

Després, hi és l’Esther, de l’escola Sant Felip Neri, pendent dels prop de 50 estudiantes de primer i de segon de primària que acompanya. Una família els va ajudar a fer la gestió i com que tenen un projecte per conèixer el barri Gòtic, on se situa l’escola, han aprofitat per conèixer l’entorn. Entre la canalla la majoria mai no havia pujat a dalt d’un vaixell.

“M’ho estic passant molt bé i m’ha cridat l’atenció on posava LNG (referència als dipòsits del combustible que travessa la golondrina)”, “el mar m’agrada i no l’havia vist mai des d’aquí (del vaixell estant)”, “m’agrada el color del mar avui, és com un blau profund gairebé verd”, “sembla una autopista, quina quantitat de vaixells s’hi mouen”, són comentaris de la Maria, el Nacho, la Nura, la Miranda i l’Evans, d’entre els estudiants.

La veu dels visitants:
“És molt interessant i molt desconegut tot això, no tenim notícies de tantes activitats com s’hi fan”

“Poder visitar unes instal·lacions tancades al públic és un privilegi”

Per últim, a les jornades es podia assistir a les expedicions històrico-culturals i les dramatitzades, que sortien des del Portal de la Pau i el moll de la Barceloneta. Però les activitats que oferien aquestes jornades de portes obertes anaven més enllà d’aquestes diferents rutes pels espais fins ara desconeguts per la ciutadania. I és que el Portal de la Pau va ser l’epicentre d’un munt d’activitats, tallers, xerrades i venta de productes que compartien amb les visites la intenció d’apropar a la ciutadania el Port de Barcelona.

En definitiva, tres dies per endinsar-se en les profunditats i racons més recòndits del Port de Barcelona. Una iniciativa amb una clara intenció que la ciutadania percebi el port de la seva ciutat com un espai obert, transparent i, en definitiva, seu, tal com va declarar el president del Port, Lluís Salvadó. Innegablement, es pot preveure que no serà quelcom que passi cada dia, ni tan sols cada any, però és un precedent per tal que no sigui l’última vegada que els barcelonins i les barcelonines coneixen el Port de Barcelona des de dins.

En Jordi i la Pilar, de Sants, durant la ruta marítima.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.