Necessitem un fòrum de cinema a la Marina

Text: Paco Marín

Vaig a la meva cita narrativa amb La Marina, periòdic mensual que l’Associació de Mitjans de Comunicació Local edita i reparteix gratuïtament, per a tot aquell que vulgui conèixer i viure al barri. El passat dia 3 de juny vaig anar a una sessió de cine fòrum al nostre barri de Sants. Projectaven la pel·lícula El último sábado, primera i última pel·lícula de Pere Balañà, nascut a Barcelona, veí de Sants i de família molt vinculada al món cinematogràfic.

Interesantíssima obra rodada el 1.965, en blanc i negre i amb una excel·lent fotografia d’Aurelio Larraya amb qui vaig tenir el plaer de treballar en dues pel·lícules. Va ser promocionada com a musical per l’aparició de Los Sirex i Karina; conté una enorme càrrega social molt disfressada per la forta censura imperant durant el Franquisme. Un molt bon repartiment amb Antonio Ferrandis “ Chanquete”, Maria Luisa Ponte, Eleonora Rossi Dragó, José M. Prada, Estanis Gonzalez, una joveníssima Silvia Tortosa i un grandiós Julián Mateos que sembla representar qualsevol jove d’avui capaç de fer qualsevol cosa per aconseguir el que es proposa, sense treballar, estudiar ni respectar valors.

Magnífica descripció de com eren les Barcelones dels ’60; per una banda la Barcelona on els molts barris sense infraestructures i amb moltes deficiències lluitaven per sobreviure, i per altre banda la Barcelona de la bona vida, les motos de gran cilindrada, les discoteques i els assumptes tèrbols feien la seva emparades sempre pel “jou i les fletxes”.

Debat al final de la projecció de la pel·lícula amb quatre experts en el cine comandats per Esteve Riembau, director de la Filmoteca. Els assistents vàrem tenir l’oportunitat de plantejar les preguntes que vam voler i els contertulians, generosament, en van donar resposta i ens van enriquir amb els seus coneixements sobre la pròpia pel·lícula i sobre les Barcelones de l’època. Res m’agradaria més que al nostre barri s`hi creés un fòrum on s’hi projectessin pel·lícules (d’índole social) i els aficionats al cine ampliessin els seus coneixements amb el visionat de pel·lícules i posteriors debats. Aquí va el repte, segur que con “amb el teu vull i el meu puc” serem capaços de començar aquest nou camí i que descobrirem històries, persones, Barcelones, èpoques, burgesia, obrerisme, lluita obrera i moltes coses més.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.