Els infants de tres escoles tornen a La Marina FM per exercir d’autèntics locutors

    Sintonitzem la ràdio un dissabte a les deu del matí i ens posem a escoltar… ens expliquen les notícies del barri, ens presenten una personalitat famosa i també hi comparteixen algunes de les cançons del moment. I tot això no ho fan pas uns quants adults, no, sinó els nens i nenes de tres de les escoles del barri (Enric Granados, Polvorí i SEAT).

    Els infants, petits locutors i locutores, han creat des de zero el seu propi programa de ràdio, que ara s’emeten per les ones de La Marina FM. És la culminació de la feina que porten fent durant gairebé tres mesos dins del marc del taller “Ràdio a les escoles”, realitzat per l’Associació de Mitjans de Comunicació Locals, entitat editora del diari La Marina i l’emissora la Marina FM.

    El taller s’endegava fa gairebé tres mesos amb una pregunta aparentment senzilla: “què és la ràdio?”. Les respostes van ser variades: “allò que escoltes al cotxe”, “és on parlen algunes persones amb un micròfon”, “un mitjà de comunicació”…

    Amb l’ajut de les mestres a classe, els talleristes, periodistes joves, van anar desgranant conceptes claus, i va arribar l’hora de posar-se mans a l’obra i començar a idear el programa: quines notícies farem, quin nom tindrà, a qui entrevistarem… Alguns fins i tot van pensar que podrien entrevistar a Messi en persona, llàstima que la pandèmia ho va impedir!

    També calia inventar-se un producte per a fer un anunci. Només faltava tocar-lo, perquè la imaginació ha estat d’allò més! Pagaria la pena que les empreses li donessin una ullada a les idees, que potser triomfarien al mercat!. Des d’un mòbil que es carrega amb la llum del sol, unes bosses d’escombraries que mai no s’acaben, a un robot que et fa totes les feines de casa… n’hi ha per escollir!

    I per fi va arribar el moment que tots esperaven, una autèntica prova de foc, tant per adults com per a infants: posar-se davant del micròfon. Una tasca per la qual convé deixar de banda la por i la vergonya, i entrenar els sentits i els músculs de la cara. La tasca desperta nervis i emoció. 

    Per això, el primer contacte amb el micròfon el fan a les seves pròpies escoles. Transformem l’aula en un estudi de ràdio “improvisat”. Entrant mig a corredisses a la sala, només posar-se els auriculars s’exclamaven “apa!, em puc sentir!”, “si també et sento a tu!”, “ASMR!” (una tècnica de relaxació que s’ha fet popular i consisteix en gravar sorolls amb un micròfon).

    És l’assaig per aprendre a coordinar-se amb els companys i amb la música, tot preparant-se per la sessió de gravació als estudis de La Marina FM que arriba poc després.

    Una jornada de tot el matí a les instal·lacions de l’emissora i amb el suport d’un equip de voluntaris, serveix per gravar els programes definitius, conèixer com funciona un estudi de ràdio i gravar les promocions, que podeu recuperar a les nostres xarxes! N’hi ha per sucar-hi pa!

    I així és com els alumnes han passat de desconèixer la ràdio a convertir-se per un dia en autèntics locutors i locutores professionals.

    No cal dir que enguany ha estat més complicat fer el programa amb la mascareta posada, però això no ha impedit que tots gaudissin de la màgia de la ràdio. El taller s’ha adaptat a les mesures de seguretat i higiene sense cap inconvenient, això sí, no ha faltat alguna classe en línia pel confinament d’alguns grups.

    El coronavirus, com a la vida, ha acompanyat el taller setmana rere setmana, i s’ha acabat esmunyint en alguns dels programes, com els Family Friends de l’escola El Polvorí, on ens posen una noticia dels contagis, a Ràdio SEAT amb la vacunació o al Programa La Marina, amb les classes confinades a l’escola SEAT.

    Altres temes que també han sortit han estat l’actualitat del barri, el canvi climàtic o el canvi de president als Estats Units.

    I és que el taller no només se centra en ensenyar com redactar una notícia o fer una entrevista, sinó que anima als més menuts a que prestin una mica d’atenció al que passa al seu entorn, al seu barri, a la seva ciutat, al seu país o arreu del món. Donant-los eines perquè comprenguin com els afecta a ells, a les seves famílies, amics i amigues i veïns i veïnes.

    “Ràdio a les escoles” neix com un taller dins d’un projecte que impulsa el Pla de Barris amb l’objectiu de vincular l’educació i la cultura.

    En aquest cas, la idea és fer arribar als més petits els valors de la comunicació, de la ràdio, i animar-los i entrenar-los a entendre-la i utilitzar-la en favor seu i del barri.

    Un any complicat i un taller diferent al d’altres anys però que, amb el treball conjunt d’alumnes, mestres i l’equip sencer de les escoles i de La Marina FM fent suport, hem aconseguit superar amb nota!

    FES UN COMENTARI

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.