Com ha afectat el confinament als esports de La Marina?

A les entitats esportives del barri predomina l'optimisme malgrat la crisi econòmica que ens deixa la Covid-19

Fotografia del Club Ciclista Catalunya de la primera edició de la Volta al Penedès

Després de la declaració de l’estat d’alarma, les entitats esportives del barri van haver d’aturar totes les activitats que tenien programades al calendari. L’esperada nova normalitat ha trigat tres mesos a arribar i algunes d’aquestes entitats es troben intentant obrir les portes al públic o iniciant un procés per pal·liar els efectes de la crisi sanitària.

Pel que fa al futbol, al barri tenim l’exemple del Club de Futbol Zona Franca. L’activitat esportiva de tots els seus equips de nens i nenes fins als tretze anys es portava a terme al Complex Esportiu La Bàscula. Ha arribat juliol i, no només roman tancada sinó que l’entitat encara no ha establert un full de ruta per tornar a la normalitat. “Les famílies ens truquen perquè els joves estan tips d’estar a casa, però encara no els hi puc donar una resposta” assenyala el president del club, Emilio Fernández. Tot i això, des de l’entitat descarten tancar les portes de forma indefinida i es mantenen ferms en el seu objectiu d’oferir-los al barri una activitat complementària al temps d’estudi. “En el nostre cas hem notat més els efectes esportius que no pas els econòmics” afirma el president. Malgrat la manca de suport federatiu que el Zona Franca ha patit per part de la Federació Catalana de Futbol, el seu patrocinador ha estat sòlid i ha pogut ocupar-se de la despesa generada aquests dies de confinament.

Continuant amb els esports de pilota, el Club Voleibol Barcelona-Barça entrena habitualment a les instal·lacions del Poliesportiu Municipal La Marina. En el seu cas, l’aturada de l’activitat esportiva va arribar justament en l’etapa de definició de la temporada i va impedir a diverses categories de classificar-se per als campionats estatals. En l’àmbit econòmic, el club va decidir de rebaixar les quotes i que tot el personal fora a un ERTO. No obstant això, “amb l’arribada de la nova normalitat i la possibilitat de fer casals d’estiu ha generat una demanda inusual i s’han omplert les places d’una manera brutal” expressa el director tècnic de l’equip, Adrián Fiorenza. El Voleibol Barcelona-Barça és un exemple de club que s’ha adaptat a les circumstàncies perquè ha arribat a fer entrenaments virtuals amb més de 200 nenes. Aquesta capacitat de reacció ha travessat les nostres fronteres, ja que diversos clubs i federacions esportives de Sudamèrica estan contactant amb el CVBarça per aprendre i imitar el seu model d’entrenament.

 

Si ens referim als esports de carretera, el Club Ciclista Catalunya-Barcelona ha hagut de canviar les dates de les seves dues proves més populars. La Matinal Ciclista que s’anava a disputar al Passeig de la Zona Franca el mes de maig es disputarà per la Diada de Catalunya (l’onze de setembre). La segona edició de la Volta Ciclista júnior al Penedès també s’ha ajornat del mes de juliol a l’octubre. En aquest cas, el principal inconvenient ha estat l’allotjament dels corredors, ja que pel club ciclista resultava més fàcil trobar habitacions compartides per 200 competidors que d’individuals. No obstant això, el president del Club Ciclista Catalunya-Barcelona, Josep Beltran, reitera que la seva prioritat sempre ha sigut el benestar dels corredors i aficionats que assisteixen a les proves ciclistes. Pel que fa a la màxima categoria del ciclisme, aquest any els veïns i veïnes de La Marina no podran gaudir de la participació dels ciclistes amb més renom internacional pel fet que l’edició centenària de la Volta Catalunya es disputarà l’any 2021.

No totes les entitats esportives del districte participen en competicions i per tant no han patit els efectes esportius, però algunes han hagut de suportar els econòmics derivats de la crisi sanitària, com ara el Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch. L’aturada sobtada dels centres educatius va provocar l’anul·lació en massa de reserves escolars entre el mes de març i finals de curs, justament quan més visites hi fan les escoles. El Museu Olímpic i de l’Esport s’ha vist també obligat a ajornar activitats, com el BCN Sports Film Festival, un festival anual de cinema esportiu que es fa al museu des del 2010 entre els mesos de maig i juny, i que es preveu traslladar a finals de gener del 2021. Tot i que el responsable d’activitats al museu, Vàngelis Villar, reconeix que des de la reobertura de les instal·lacions el passat 9 de juny les visites “han caigut en picat”, al mateix temps ho considera un estímul per reforçar les activitats que es poden realitzar en línia i fins i tot les relacions amb institucions properes.

1 COMENTARI

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.