El veïnat de la Mediterrània demana el tancament dels Jardins durant la nit

Terrasses dels Jardins de la Mediterrània durant el matí. (Alejandro Flores)

Alejandro Flores

Quan cau la nit als Jardins de la Mediterrània, els veïns saben que hi haurà xivarri. Soroll de cadires arrossegant-se per terra, vianants parlant fort fins a altes hores de la matinada, joves que de tant en tant fan botellots, baralles… una dinàmica que els veïns denuncien des de fa molts anys. Malgrat les actuacions urbanes que han millorat el parc, implementant jardins perquè hi guanyi el verd i pintant acolorits murals a les façanes, la percepció veïnal és que en termes de civisme la situació empitjora.

El problema són els decibels, que pugen fins a nivells “insalubres”, tal com es queixen reiteradament el veïns. La ubicació dels jardins entre els edificis de la plaça de la Marina, el passeig de la Zona Franca, el carrer d’Alts Forns i el carrer Mare de Déu de Port, augmenta la sonoritat i tensa les relacions entre el veïnat, els comerciants i els seus clients.

Les persones que tenen el seu balcó a tocar de la Mediterrània responsabilitzen l’excés de soroll nocturn a l’incivisme dels clients dels bars i restaurants que tanquen terrasses a altes hores de la matinada, al fet que els jardins no tanquin de nit, i a la inacció i l’absència de la Guàrdia Urbana a la zona.  

“Les mesures mai seran suficients mentre el parc estigui obert a les nits”

El juliol, l’Ajuntament va instal·lar una sèrie de sonòmetres que mesurarien durant 9 setmanes si el soroll excedia dels límits recomanats per la Organització Mundial de la Salut (53 decibels de dia, 45dB de nit). Com aquest límit es supera, es limitarà l’horari de les terrasses en zones on es tensa la convivència veïnal, com als Jardins de la Mediterrània. Entre setmana, les terrasses hauran d’abaixar la persiana a les 23 h, mentre que els divendres, dissabtes i vigílies de festius ho hauran de fer a mitjanit.

“L’incompliment dels horaris per part dels bars i els xivarri i els aldarulls de la clientela són els 365 dies de l’any; hi ha establiments que tanquen a les 5 o, fins i tot, a les 7 de la matinada, i això ens fa estar tota la nit desperts a centenars de famílies”, explica V.R., un veí que té el seu balcó a tocar dels Jardins, i que prefereix no donar el seu nom perquè assegura que ha tingut problemes quan ha denunciat la situació. “Tothom té dret a guanyar-se la vida, però han de complir l’horari perquè nosaltres puguem viure-hi”, sentencia.  

Tot i que confia en la mesura del Districte i espera que funcioni i millori la situació “substancialment”, insisteix que mai serà suficient mentre el parc estigui obert a les nits, “perquè en tancar els bars molts s’hi instal·len als bancs que n’hi ha i continuen la festa”. A més, assegura que els sorolls són cada nit, però que quan arriba l’estiu, “els veïns tremolem”, perquè han de dormir amb les finestres obertes i, com és un espai tancat, “es genera un eco i una sonoritat notòria”.

Sessió informativa celebrada a la Sala Pepita Casanellas per informar els veïns sobre les mesures preses als Jardins de la Mediterrània. (Alejandro Flores).

“La Guàrdia Urbana hauria de venir més sovint als jardins per sancionar els botellots”

Malgrat que els veïns han expressat les seves queixes tant als establiments com als clients, arribant fins i tot a penjar cartells que pregaven el descans dels veïns, “els vam haver de retirar perquè la gent no els feia ni cas”, denuncia V.R, que assegura que tant ell com els seus veïns estan cansats i farts de dècades de reclames a l’Ajuntament. Alhora, s’hi suma el xivarri i la música dels joves que decideixen establir els Jardins de la Mediterrània com a lloc predilecte per fer botellots, d’igual forma que passa a la plaça de la Marina i l’skatepark.

Dels comerços afectats, la Patricia Ferrada, del bar Casa Patry, defensa que compleixen amb totes les normes “tant d’horaris com d’aforament”. Reclama, però que “la Guàrdia Urbana patrulli més sovint per sancionar els botellots que es fan tant a la Mediterrània com a la plaça de la Marina”, un reclama comuna amb els veïns. Per la seva banda, el Ramón Sandoval, regent d’un dels bars, recrimina les mesures perquè creu que l’Ajuntament “ens limiten molt”.

La majoria d’establiments dels Jardins de la Mediterrània són del sector de la restauració, siguin bars o restaurants. També hi ha botigues petites que coincideixen amb que, durant el dia, hi ha molt bon ambient i que és a la nit quan hi ha problemes. La Laura Julivert, dinamitzadora de l’Associació de Comerciants, reconeix que el repte és “ coexistir veïns i comerciants”, però explica que “després de la remodelació dels jardins ja s’ha pres espai a la restauració, amb menys taules permeses a les terrasses i ara, a sobre, els limiten els horaris”.

“Que els clients es quedin als jardins després del tancament no és culpa dels restauradors”

Coincideix, no obstant, en el reclam veïnal de tancar els Jardins durant la nit. “Que els clients es quedin als jardins després de tancar les terrasses no és culpa dels restauradors”, adverteix. A més, planteja la possibilitat de repensar l’adjudicació de les llicències als establiments de la zona afectada: “a mesura que van tancant els bars i restaurants, no s’haurien de tornar a donar llicències per a la restauració, i s’haurien de poder obrir un altre tipus de negocis”.

Des del consistori, sobre la demanda de més presència de la Guàrdia Urbana a la zona, responen que depèn dels efectius disponibles en cada moment en què es rep una trucada. “Els recursos no són infinits, es prioritzen els requeriments i s’arriba on s’arriba”. S’ha informat que dels 238 nous agents de la policia municipal que se sumen a Barcelona, 24 arribaran al districte de Sants-Montjuïc.

Sobre el reclam del tancament dels Jardins de la Mediterrània durant la nit, remarquen que molts cops s’ha posat sobre la taula, però és una mesura que ara mateix no es pot efectuar perquè xoca amb els horaris de tancament dels establiments. “Tancar els Jardins de la Mediterrània hauria de ser un objectiu i hem de caminar cap aquí, però hi ha una normativa i uns procediments que s’han de seguir”, explicava la tècnica municipal durant la sessió informativa celebrada el 21 de setembre en la Sala Pepita Casanellas amb motiu d’informar el veïnat sobre les noves mesures preses. 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.