Incapacitat i discapacitat. És el mateix? Tenen alguna relació?

Sovint a la consulta em pregunten la diferència que hi ha entre aquests dos termes que, erròniament, es fan servir en moltes ocasions com a sinònims. Sé que semblen conceptes iguals, ja que si ens fixem en la paraula en sí, tant discapacitat com incapacitat semblen referir-se a la falta de capacitat. Però cal tenir clar que aquests dos conceptes es refereixen a qüestions diferents, encara que en algunes ocasions poden coincidir. Anem a explicar-ho amb un exemple perquè es vegi més clar.

Imaginem una persona en cadira de rodes perquè ha hagut de operar-se d’un genoll i ha d’estar de baixa laboral 4 mesos. Aquesta baixa laboral en realitat es denomina de forma tècnica incapacitat laboral. Quan parlem d’incapacitat ens estem referint a l’àmbit laboral i fa referència a la disminució o anul·lació de la capacitat per realitzar un treball.

Cal explicar que la incapacitat laboral pot ser temporal o permanent. Parlem d’incapacitat permanent quan les limitacions que pugui tenir la persona no permeten reanudar l’exercici de la seva activitat laboral. Aquestes limitacions han de ser valorades formalment en un procediment administratiu per l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques.

Ara pensem en una persona que està en cadira de rodes perquè va patir un accident de trànsit i no pot caminar, és informàtic i treballa en una empresa del seu sector. En aquest cas estaríem parlant d’una persona amb discapacitat, ja que té limitacions importants per desenvolupar-se en el seu dia a dia. Però aquesta persona no tindria cap incapacitat laboral.

Podem classificar la discapacitat en quatre categories:

▪ Discapacitat física: fa referencia per una banda a les alteracions en el sistema neuromuscular o esquelètic que dificulten o limiten el moviment i, per altra, a les alteracions cròniques en les funcions orgàniques.

▪ Discapacitat psíquica: alteracions en les funcions relacionades amb la conducta adaptativa, les facultats mentals i les estructures neurològiques.

▪ Discapacitat sensorial: es refereix a les estructures sensorials (oïda, vista, gust, tacte i olfacte) o bé del sistema nerviós.

▪ Discapacitat intel·lectual: alteracions en la funció intel·lectual i la conducta adaptativa.

Resumint, quan parlem d’incapacitat temporal o permanent ens estem referint a l’àmbit laboral i quan parlem de discapacitat ens referim a un concepte més ampli en el qual es valora la dificultat d’una persona per desenvolupar-se en el seu dia a dia en qualsevol dels àmbits de la seva vida.

Ara toca pensar. Creieu que la noia de la foto té una discapacitat, una incapacitat, o ambdues?

Encarna Medina

Treballadora Social Sanitària

CAP Dr. Carles Ribas.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.