DADES X COMERÇ, un projecte per ajudar al petit comerç de Barcelona

El passat dimecres dia 10 de març va tenir lloc la presentació en línia de ‘Dades x Comerç’, un projecte pilot per recolzar el petit comerç. El seu objectiu és ajudar a aquests establiments a prendre decisions mitjançant dades obertes. Això els permetrà, entre altres aspectes, conèixer i saber els comportaments i la manera de fer de la clientela i, per tant, millorar el negoci i potenciar-lo, així com saber l’efecte de les seves accions.

La iniciativa, que ha estat desenvolupada per l’Associació Iniciativa Barcelona Open Data, va tenir una presentació farcida de persones i entitats. Per una banda, va participar-hi l’ajuntament de Barcelona i el comissionat d’Innovació Digital, Michael Donaldson. I també es va comptar amb representants de comerços i associacions que han mostrat el seu suport al projecte: Eix Sant Andreu, Associació de Comerciants el Mirall de Pedralbes i l’Associació de Comerciants La Marina.

Aquest és un dels projectes guanyadors de ‘La ciutat proactiva’, una convocatòria d’ajuts a la innovació urbana que va proposar l’Ajuntament de Barcelona el juny de 2020. Aquesta crida tenia com a repte trobar solucions per pal·liar la situació actual dels petits establiments, que tant han patit i pateixen en aquest temps de pandèmia.

Eines per millorar l’impacte dels comerços

En aquest context actual, si un negoci no és capaç de transformar-se a la nova realitat, estarà perdut. Per tant, un dels objectius que busca ‘Dades x Comerç’ és precisament el de fomentar la digitalització del petit comerç perquè pugui tirar endavant i optimitzar les seves vendes. Es pretén que aquests establiments consultin les dades obertes per tal de prendre decisions tan encertades com sigui possible.

El projecte ha presentat la prova pilot i ja ha desenvolupat una nova pàgina web i una nova aplicació per ús dels negocis. Pel que fa a la web, aquesta conté dades obertes que aporten informació d’utilitat als comerços. Entre altres, es poden consultar dades sobre l’estructura econòmica de cada barri i la seva evolució; dades sobre hàbits de consum; dades demogràfiques i dades sobre dinamisme social i associatiu.

L’aplicació es centra més en els negocis, ja que mostra les dades d’un comerç concret i es contrasten amb les de l’entorn. També hi ha una secció per tal que cada establiment consulti els seus propis paràmetres i una altra on s’especifiquen dades més generals de l’aspecte socioeconòmic de Catalunya. Mitjançant aquestes eines, els comerços podran analitzar l’impacte i la repercussió de les seves accions.

Més projectes de ‘la ciutat productiva’

Tanmateix, aquestes mesures s’han desenvolupat possibles gràcies a la subvenció de 50.000 euros que ha rebut ‘Dades x Comerç’. Aquest ha estat un dels sis projectes que va passar el cribratge de ‘La ciutat proactiva’ i que, per tant, estan portant a terme les proves pilot per crear-ho en el termini màxim d’un any.

La convocatòria va rebre unes 200 propostes i es van escollir els guanyadors a finals d’octubre. De fet, tant és l’èxit i la necessitat que ‘La ciutat proactiva’ tornarà a convocar-se a 2021 amb l’esperança de trobar més iniciatives que facilitin i millorin les prestacions de comerços, ciutadans i entitats.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.