Què pensen el més joves sobre l’ascens de la formació de Santiago Abascal

Alejandra Sánchez

Els resultats de les passades eleccions del 10 de novembre, situen a VOX com a cinquena força política a La Marina. El partit de Santiago Abascal va obtenir  un 8’2% dels vots en els comicis del novembre, doblant els resultats aconseguits al mes d’abril, el que significa que 67 veïns s’han decantant per aquesta opció.

Malgrat la tendència a l’alça de VOX, els joves consultats pel nostre mitjà senten un profund rebuig pel partit d’ultradreta.

Des del diari La Marina hem sortit al carrer per preguntar als joves adolescents del barri què en pensen, de l’ascens de VOX, a més de demanar-los-hi la seva opinió sobre alguns dels aspectes més controvertits del seu programa electoral, com ara la immigració, els feminismes, la comunitat LGTBI i les autonomies, entre d’altres.

Yaiza García, 15 anys. “Cadascun s’hauria de poder casar amb qui volgués”

A la Yaiza li sembla molt estrany que tanta gent hagi votat a VOX i no acaba d’entendre l’escalada electoral del partit d’ultradreta.

Tot i no haver-se llegit el programa electoral de la formació d’Abascal perquè “no entenc gaire de política”, la jove es mostra molt sorpresa quan, per exemple, se li explica la proposta de VOX que les unions entre persones del mateix sexe siguin considerades com a “unions civils” i  no matrimonis. La Yaiza diu que “cada persona pot fer el que vulgui” i afegeix que “ningú t’hauria de poder d’impedir casar-te amb una persona del teu mateix sexe”.

Respecte a Catalunya –autonomia que VOX proposa suprimir en el primer punt del seu programa electoral– la Yaiza afirma que aquest tema no l’interessa gens i que la té “una mica cansada”. La jove de 15 anys diu que “li és igual” el que passi amb Catalunya, si s’independitza o no, com també li seria igual si el castellà esdevingués llengua vehicular a les aules, tal com proposa VOX.

Oriol Grima, 16 anys. “No és coherent que al segle XXI hi hagi gent amb aquesta ideologia”

L’Oriol és contundent i creu estrany que al nostre segle  XXI  es puguin tenir uns valors “tant retardats en la història”.

Respecte a la situació a Catalunya, afirma que VOX “s’ha aprofitat molt del procés d’independència de Catalunya i dels aldarulls que hi ha hagut últimament, com a protesta per la sentència del judici del procés” i qualifica al partit d’Abascal d’ ”oportunista”.

A més, l’Oriol es mostra ferm en la defensa del català com a llengua vehicular a les aules i assegura que la imposició del castellà a l’escola li sembla “malament, perquè portem tota la vida estudiant en català” i no entén perquè s’hauria de canviar ara si la immersió lingüística no suposa cap tipus de problema.

A més, a propòsit de la família –una institució que VOX afirma que ha de ser “natural” i estar formada sempre per un pare i una mare– el jove de 16 anys pensa que “la gent que es vulgui casar, que es casi, independentment de amb qui sigui”.

Miriam Estévez, 16 anys. “VOX és una falta de respecte cap a la societat”

La Miriam es defineix com a independentista, feminista i part de la comunitat LGTBI i, en conseqüència, afirma que “VOX és una autèntica falta de respecte cap a la societat”.

La jove de 16 anys afirma que vulnerar el feminisme i el col·lectiu LGTBI serà “molt perjudicial pel país” i les propostes de l’ultradreta li semblem una falta de respecte envers les lluites històriques del feminisme i la comunitat LBTGI, moviments que a ella li han servit per sentir-se “més apoderada, més segura i més forta”.

Segons el programa electoral de VOX, ara mateix a Espanya les organitzacions feministes i pro-LGTBI formen un ‘lobby’ –és a dir, un grup de pressió a les autoritats– que vol destruir conceptes com el de la “família natural” (aquella formada per pare, mare i fills), que la formació d’ultradreta erigeix en centre de la societat.

A propòsit de les dones, una de les mesures més controvertides que proposa VOX és la de voler eliminar el concepte de violència de gènere i substituir-lo pel de “violència intrafamiliar”, en considerar que no hi ha una violència específica envers les dones per raó de gènere.

La Miriam creu que la crescuda de la formació d’ultradreta servirà per a que els joves en prenguin consciència i pensin “què volen pel seu futur i el dels seus fills”, si “tornar a anys enrere” o no.

Pel que fa a Catalunya, la jove diu que “sigui de la manera que sigui” Catalunya existirà, ja que és un poble que es manté sempre unit i lluita contra tot. Per a la Míriam, “perdre Catalunya seria perdre una gran part de la meva vida”.

Ferran Armesta, 17 anys. “L’ascens de VOX és desagradable, però esperat”

En Ferran diu que l’ascens de VOX és “molt desagradable, però força esperat” ja que, segons ell, la situació política tant a Catalunya com a Espanya era propicia per l’ascens de la ultradreta.

Precisament, respecte a Catalunya i la proposta d’Abascal de suprimir-ne l’autonomia, pensa que “canviar una cosa que porta tants anys i que a Catalunya ha fet tant de bé” no té sentit.

I a propòsit d’una altra de les mesures polèmiques de VOX, la que té a veure amb el matrimoni entre persones del mateix sexe, el Ferran es mostra totalment en contra dels qui “creuen que la natura és allò que els ultradretans diuen”.

Luís Zambrano, 18 anys. “No s’ha d’estigmatitzar la immigració”

El Luís es declara sorprès pel meteòric ascens de VOX als últims comicis i diu que “s’esperava un creixement, però no tant increïble” d’aquest partit.

El jove de 18 anys és originari de Veneçuela i explica que, per la seva pròpia circumstància personal, una de les qüestions que més li preocupen és de la immigració. En aquest sentit, la formació de Santiago Abascal és profundament xenòfoba i racista. Una de les seves accions més polèmiques va ser llegir els cognoms de totes les persones que sol·licitaven ajuts per al lloguer a la comunitat de Madrid durant un míting. Abascal feia especial èmfasi en que gairebé tots els cognoms que llegia eren d’immigrants.

El Luís diu que una de les pitjors conseqüències de l’ascens de VOX és l’estigmatització dels col·lectius d’immigrants, que totes les persones nouvingudes arribin a ser jutjades pel que puguin haver fet o no unes poques. “Quan dic que sóc de Veneçuela, la gent tendeix a pensar determinades coses de mi”, la qual cosa troba injusta, pel fet que cada persona és diferent.

Respecte a Catalunya, afirma que si s’ha de suprimir l’autonomia cal fer-ho “ben fet”, mitjançant un procés democràtic i no “pel simple fet de suprimir-la”.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.