En una situació cultural i econòmica delicada tant a Espanya com a Catalunya, el teatre de carrer comença a agafar més protagonisme que mai. Aquestes escenificacions es fan en espais urbans més o menys improvisats i a l’aire lliure, basades en una ideologia de rebuig cap als recintes teatrals convencionals i en busca d’un públic que no viu d’aprop el món del teatre.
Els McGregor van néixer amb aquest objectiu i fins ara els ha funcionat molt bé. Els McGregor és una companyia jove nascuda l’any 2013 a partir d’un grup d’estudiants de l’Institut del Teatre de Barcelona. Marta Figueras, Lara Correa, Anna Berenguer, Laura Riera, Xavier Alomà, Eleazar Masdéu, Raül Perales i Boris Cartes van treure el seu teatre al carrer. Judit López Torras i Aleix Duarri des de la direcció i Helena Torres des del vestuari i la caracterització també han fet possible que Els Mcgregor actuïn per a tots els públics.
La Marina ha parlat amb Eleazar Masdéu, integrant d’aquesta jova companyia teatral i nascut al barri de La Marina. Tal i com ens ha explicat, alguns dels alumnes de l’institut teatral conversaven al bar i tenien una confluència d’interessos comuns. “La Marta i jo vam entrar més tard. A partir d’aleshores ens hem anat creant poc a poc fins al naixement d’Els McGregor”, assegura.
Amb “Up All Night”, basat en l’obra de William Shakespeare “El Somni d’una Nit d’Estiu”, Els McGregor van centrar l’acció en la trama dels quatre enamorats i els éssers màgics per portar al públic a una reflexió sobre l’amor i la llibertat. Això ho han aconseguit gràcies a una obra més dinàmica i visual amb la qual van començar un camí que encara avui continuen.
Fora de les convencions de sempre, l’objectiu del seu teatre al carrer és permetre reflexionar sobre els temes profunds i universal; tot això, a partir de la senzillesa i la comèdia de les seves representacions.
Aquest projecte van poder-lo realitzar gràcies a un micromecenatge a través de la plataforma Verkami: és un procés de cooperació i confiança pel qual tots aquells que vulguin poden aportar diners per tal de donar suport a idees o projectes nous i que aquests puguin tirar endavant. Els McGregor van poder finançar la construcció d’escenografia, la confecció de vestuari i el material de producció gràcies als 1.500 euros aportats per 86 mecenes a través d’aquesta plataforma.
El seu teatre va recorre moltes parts de Catalunya i va arribar fins i tot a participar al Concurs “Almagro OFF” a la 38ª Edició del Festival Internacional de Teatre Clàssic d’Almagro Ara, tal i com ha confirmat Eleazar Masdéu a La Marina, la companyia teatral inicia un nou projecte: “Ròmul, el gran”, una obra contemporània alemanya que malgrat el dramatisme temàtic està servit des de la comèdia.
Eleazar ha explicat que la seva representació de l’obra de Shakespeare ha estat seleccionada a la Mostra de Teatre de Barcelona, un projecte sociocultural i artístic que té l’objectiu de promocionar els espectacles de petit format i fomentar l’activitat artística i teatral. Per 10 euros el públic podrà gaudir de la seva obra en català “Up All Night” durant 75 minuts al Teatre del Raval. Els McGregor participen al concurs el dimarts 27 d’octubre a les 21h. “Un total de 14 companyies teatrals actuarem entre el 5 d’octubre i el 2 de novembre per obtenir el premi del concurs: una gira pels teatres que produeixen aquest certamen”, ha informat.
Aquesta és la historia d’Els Mcgregor, una companyia teatral que aposta per aquest teatre de carrer i al carrer. Eleazar Masdéu vol seguir apostant per aquest tipus de representació artística: un teatre formalista que apropi a tots els públics, a aquells que entenen de teatre i a aquells que no. Per a això utilitzen aquesta comèdia i, en el seu nou projecte, serà protagonista la sàtira política.
Ara tots ells treballen íntegrament en aquest projecte. Eleazar afirma que és una professió “molt difícil” i que hi ha molta gent que desitja ser actor. “Si es prima la qualitat abans que la imatge, al teatre sí que hi ha sortida”, assegura. Alhora, l’intèrpret aspota per la qualitat en una situació cultural difícil. “Abans, quan les coses anaven bé, les companyies es dedicaven a fer més càstings i més producció, però ara les coses han canviat”. L’actual situació econòmica del país ha portat a la cultura a la corda fluixa i és ara quan la gent que té vocació artística uneix forces per crear i les companyies teatrals cooperen per prioritzar la bona qualitat del teatre.