MIQUEL VERA @veramiquel | A les 19 hores d’aquest dimarts 21 d’Octubre gairebé un centenar de persones omplien de gom a gom la sala de plens del Districte de Sants Montjuïc. S’havia de celebrar l’Audiència Pública de l’Estat del Districte oberta a tota la ciutadania.
La presidia Jordi Martí, regidor del Districte de Sants Montjuïc acompanyat de tot l’equip de CiU als nostres barris. Un per un, desenes de veïns de Sants, Hostafrancs, Poble Sec, la Marina o Badal han passat per davant del micròfon instal·lat a la solemne sala de l’edifici del carrer Creu Coberta per exposar les seves queixes i preguntes a la màxima autoritat del districte.
INOPERÀNCIA ADMINISTRATIVA. Alguns veïns van mostrar la seva frustració davant les respostes que ofereix el regidor en aquest tipus d’audiències. Les van qualificar de repetitives i que no portaven a solucions. Desenes de persones van explicar com després d’emplenar formularis administratius, parlar amb tècnics del districte i exposar els seus problemes a audiències com aquesta, els dóna la sensació que els problemes no s’arreglen, i el que és pitjor, que sembla que l’administració ni tan sols els escolta.
EL CIE DE LA ZONA FRANCA va ser un tema candent. Després de ser encerclat fa tan sols uns dies, alguns veïns van valorar el silenci de regidor davant aquesta qüestió com de “complaent”. Els més radicals fins i tot van gosar comparar aquest silenci amb el de les autoritats alemanyes davant l’ascens del nazisme abans de la IIGM. Davant d’aquesta qüestió, Jordi Martí va recordar que els Centres d’Internament d’Estrangers depenen de l’estat Espanyol, i que l’Ajuntament ha posat tots els mitjans per assegurar-se que dins d’aquests centres s’hi compleixen tot els principis de legalitat i respecte als drets humans.
LA CONTRACTACIÓ D’ATURATS que ha realitzat el districte (7 concretament) va ser criticada per Joan Mestres, representant de l’Assemblea d’Aturats de la Marina. Va recordar que mesos enrere, el districte va assegurar que no tenia eines per reduir l’atur, ja que la llei d’estabilitat pressupostaria imposada per Madrid prohibia contractar personal als ajuntaments. Mestres es preguntava com s’havien pogut produir aquestes contractacions. Han vulnerat la llei? Acabava destacant que podríem estar davant un cas de precampanya electoral.
MULTA DE 3000€ A LA PAH. Aquesta quantitat haurà de pagar un membre de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca per haver intentat evitar el desnonament de la Irene i els seus 3 fills al Carrer Motors de la Marina. Els membres d’aquesta plataforma van acusar al regidor d’incomplir la seva promesa de trobar un allotjament per la Irene. Davant aquesta acusació Jordi Martí va assegurar que l’Ajuntament ha finançat el reallotjament de la Irene i la seva família amb l’ajuda de Càritas Diocesanes de Barcelona, i es va oferir a ajudar a la PAH en la tramitació de la multa.
EL DRAMA DEL METRO de la Marina sembla donar cada setmana un titular. En aquesta ocasió, uns veïns van assegurar que no permetrien que es posés en funcionament la línia 10 del metro si abans no s’ha acabat la L9 que exigeixen els veïns de la Zona Franca des de fa dècades.
PRESONS I PISTA D’ESQUÍ va protagonitzar moltes crítiques dels veïns. El Regidor va destacar que un conveni del 2004 entre l’Ajuntament i la Generalitat ja contemplava la construcció d’aquestes presons a la Zona Franca per substituir la Model. Pel que fa la pista d’esquí, es va limitar a dir que és absurd vincular la construcció de la pista amb l’arribada del metro.
+ L’Audiència Pública va viure moments tensos, diverses aixecades de pancartes i múltiples crítiques a l’equip que dirigeix al districte. També hi va haver polèmiques entre veïns, sobretot quan es va tractar el desallotjament de Can Vies. Un veí de Sants va haver d’escoltar acusacions de ser un feixista quan va comparar els violents del CSA de Can Vies amb els membres d’ETA.
FOTOS DE Thaís Campmany