Maria Terrades Oliver, Odontòloga, CAP La Marina
La geniva sana no sagna.
Quan ens raspallem les dents el raspall de dents ha d’arribar a tocar la geniva, a la part on s’uneix amb la dent. I en fer-ho, la geniva no ha de sagnar. Si hi ha sang quan ens raspallem les dents, quan mengem alguna cosa dura com per exemple una poma o fins i tot arribem a tacar el coixí a la nit, hem de consultar amb el dentista. I ara us explico per què.
Gingivitis.
La geniva sagna quan està inflamada. Això s’anomena gingivitis. La causa més habitual que s’inflami és no netejar-la bé, normalment per no col·locar bé el raspall de dents. Però hi ha altres causes que poden provocar gingivitis: la diabetis, canvis hormonals (inclòs l’embaràs! No us oblideu de visitar el dentista com a mínim un cop durant l’embaràs!) o alguns trastorns sanguinis poden provocar inflamació gingival, i en alguns casos aquest sagnat pot ser el primer símptoma per detectar-ho. Alguns medicaments també poden afavorir la gingivitis. I el tabac: el tabac empitjora molt la salut de la geniva.
Periodontitis.
La gingivitis, un cop diagnosticada, es pot tractar i és totalment reversible. Però també pot ser el primer pas cap a una inflamació més profunda dels teixits gingivals que provoquen pèrdua de l’os que ens aguanta les dents i que s’anomena periodontitis. La periodontitis, a part de sagnat, pot provocar sensibilitat dental, mobilitat de dents i fins i tot pèrdua de dents. També empitjora el pronòstic dels implants dentals. I empitjora molt si fumem.
La periodontitis, com la gingivitis, es pot tractar, però ja no és reversible. Per això és tan important detectar-ho com més aviat millor.
Associació amb altres malalties.
Però és que a part de les conseqüències bucals, la inflamació de la geniva comporta un estrès extra per l’organisme que no és bo. La geniva que sagna és com una ferida a través de la qual bacteris de la boca, toxines i mediadors de la inflamació poden arribar al torrent sanguini i transportar aquestes substàncies a la resta del cos. La inflamació gingival s’ha vist relacionada amb un pitjor control de la diabetis, un major risc de malaltia cardiovascular, d’hipertensió arterial, parts prematurs o nadons de baix pes en néixer, entre d’altres.
Una geniva sana, en canvi, fa de barrera: impedeix que substàncies nocives penetrin a la resta de l’organisme. Dit d’una altra manera: una geniva sana ens ajuda a tenir una millor salut general.
Així doncs, què hem de fer si ens sagna la geniva?
Raspalleu-vos bé les dents, assegurant-vos que les fibres del raspall arribin bé a la geniva i a tots els racons. Eviteu el tabac. Hi ha col·lutoris bucals que poden millorar la inflamació.
Però si en 3 o 4 dies el sagnat no desapareix, consulteu amb el dentista. Hi ha tractaments efectius. La vostra boca, i la resta del cos!, us ho agrairan.