El passat diumenge 28 de març va tenir lloc a la ciutat de Barcelona l’etapa final de la ‘Volta a Catalunya’, una cita molt especial que enguany ha celebrat l’edició número 100 enmig d’un context complicat. De fet, aquest centenari ha estat descafeïnat pel fet que no ha gaudit de públic i s’ha preservat, en tot moment, la bombolla de la cursa.
Tanmateix, hi ha coses que no canvien i que segueixen la tradició. De la mateixa manera que els Camps Elisis fan de jutge a l’etapa final del Tour de França, la muntanya de Montjuïc s’ha convertit en aquesta última dècada en la meta del ciclisme català. I enguany també va ser així, veient com el britànic Adam Yates esdevenia el guanyador d’aquesta Volta centenària. De fet, el ciclista va arribar a Barcelona com a líder i no se li va escapar el triomf. El segon lloc va ser per l’australià Richie Porte i Geraint Thomas va quedar tercer.
Un recorregut amb alts i baixos
La ciutat comtal va ser la protagonista del començament i el termini, però entremig les bicis han omplert els carrers de moltes ciutats de Catalunya d’emoció i espectacle. De fet, els esportistes han passat per les quatre províncies catalanes i han recorregut etapes de mitja i alta muntanya com Port Ainé i també una contrarellotge a Banyoles. El Maresme, el Baix Llobregat o el Bages també han acollit a les seves avingudes la marea de rodes i mallots.
Pel que fa a l’etapa del diumenge, aquesta va iniciar-se a Plaça Espanya i va tenir 133 quilòmetres repartits en comarques com el Garraf o el Baix Llobregat. Després d’aquesta ruta, els participants van tornar cap a la capital i van donar agafar forces a cames i braços per enfrontar-se a les corbes del mític circuit de la muntanya de Montjuïc. Després de serpentejar la vall es va dictar el veredicte final.
El públic va haver d’animar des de casa
Els esportistes s’han hagut d’acostumar aquests últims mesos a una realitat complexa, ja que han hagut de competir sense aficionats que cridessin i animessin. La ‘Volta a Catalunya’ desgraciadament no ha estat una excepció i també s’ha adaptat a les noves mesures.
Però l’expectació per aquesta prova sempre és especial i per això els seguidors han pogut veure la carrera sense sortir de casa, amb una cobertura mediàtica que s’ha convertit més que mai en global. El directe ha estat possible gràcies a retransmissions de dues hores a canals com Esport3, Teledeporte o Eurosport que ha permès que 190 països gaudissin d’una Volta especial i emocionant.