Què són els greixos trans?
Són greixos que s’obtenen de forma industrial en convertir oli líquid en greix sòlid afegint hidrògens (procés hidrogenació).
Com els podem identificar?
Si a l’etiqueta només consta ” olis vegetals ” segur es tracta de greixos TRANS o saturats. Poden aparèixer indicats com parcialment hidrogenats o hidrogenats.
S’utilitzen per donar consistència al producte, mantenir el sabor i que duri més temps sense fer-se malbé.
Com ens afecta el seu consum?
Augmenten el colesterol dolent (LDL) i redueixen el bo (HDL). Ens afecten perquè acumulen el colesterol a les artèries i augmenten el risc de cardiopaties o accidents cerebrovasculars; de desenvolupar alguns tipus de càncer, elevació dels triglicèrids i augmenten el risc de diabetis tipus II, també influeixen en l’augment del greix corporal afavorint el sobrepès i l’obesitat.
En quins aliments els trobem?
La carn de vaca, porc i xai, els productes lactis i derivats (llet, formatge, mantega), contenen quantitats petites d’aquests greixos hidrogenats.
La majoria d’aquests greixos es troben en aliments processats i productes comercials preparats amb olis vegetals parcialment hidrogenats:
Aliments congelats (canelons, pizzes, iogurt gelat o gelats), productes precuinats (croquetes, crestes, pastes, pizzes), aperitius salats (patates fregides) i dolços, crispetes per a microones, greixos sòlids (margarines i mantegues), caramels, pastisseria industrial, galetes, barretes de cereals, rosquilles, hamburgueses, menjar ràpid, substituts de crema no lactis, salses, guarniment per a amanides…
Ingerir 5 grams al dia de greix trans (equival a un croissant industrial o un plat gran de patates fregides de bossa o una bossa de crispetes o una magdalena i tres galetes) augmenta un 25% el risc de patir malaltia cardiovascular de manera que la OMS (Organització Mundial de la Salut) recomana que el seu consum no superi els 2 grams diaris.
Altres greixos (saturats) dolents :
Mantega, nata, carns grasses i embotits, formatges grassos, llet sencera i derivats (substituir-los per desnatats o semidesnatats), pastissos, brioixeria, gelats, oli de coco i de palma, xocolates, crispetes de blat de moro amb mantega.
No tots els greixos són dolents, el nostre cos els necessita per al correcte funcionament, no han de superar el 30-35% de la ingesta calòrica diària.
Quin són els greixos bons:
Peix blau (salmó, sardines, verat, truita, arengada, bonítol o tonyina), olis vegetals, margarines amb alt contingut en greixos poliinsaturats, llavors, fruits secs, alvocat, olives.
Equip d’infermeria
CAP LA MARINA