La Marina, barri d’acolliment de l’esport

Cara i creu de l’arribada d’equips de fora del barri: oportunitats i limitacions

Albert Aguilar

Al barri de La Marina hi ha trenta-una instal·lacions esportives: vint a La Marina de Port i onze a La Marina de Prat Vermell. Aquests emplaçaments els fan sevir equips i entitats del barri, però també clubs del Districte de Sants-Montjuïc o de la ciutat de Barcelona. La convivència amb equips forans, sovint més consolidats que els del barri, genera oportunitats d’intercanvi entre entitats esportives, alhora que també recels entre els clubs arrelats al barri per la manca d’espais.

Una entitat esportiva es trasllada al barri de La Marina per dos motius principals: el primer, optimitzar les seves activitats esportives i el segon, canviar per causes alienes al club.

Un equip acollit al barri és el Barça de voleibol, que juga com a local al Poliesportiu Municipal de La Marina per quarta temporada. El responsable de la direcció tècnica del club, n’Adrián Fiorenza, valora l’acolliment com “estupendament bo” i subratlla que “amb aquesta experiència tenim la sensació que el voleibol ha aconseguit calar en el barri i que cada vegada n’hi ha més coneixement i interès”. Actualment, l’equip utilitza totes les setmanes les instal·lacions del Poliesportiu Municipal La Marina per disputar-hi els seus partits. Tant la direcció com el personal del Poliesportiu estan ben disposats a donar totes les facilitats perquè el club pugui afrontar una competició d’alt nivell.

El Poliesportiu Municipal de La Marina és un dels més importants del barri, on conflueixen entitats esportives de barri, de districte i de ciutat. El seu director, en Sergio Delgado, pensa que s’ha de prioritzar equips de La Marina, sense oblidar que totes les agrupacions esportives s’han de sentir “com a casa” i que “es tracta d’actuar amb sentit comú” perquè al final “la solució és intentar quadrar horaris”. Pel que fa a l’acolliment del Barça de voleibol, Delgado valora com “molt bona” la recepció que se li fa a l’entitat, i que també ho és “la visibilitat que aquest club pot donar tant al Poliesportiu com al barri de La Marina”. Des de l’entitat, es busca un punt mig entre guanyar aquesta visibilitat i que cap equip gran passi per davant dels equips locals.

Un altre cas d’acolliment és el de la Unió Esportiva Sants. Aquest és un cas futbolístic particular. L’any 2009, el club va haver de deixar el camp de Magòria i es va mudar al barri de La Marina per la decisió de l’Ajuntament de reformar el Complex Esportiu de Magòria i construir-hi habitatges propers a la zona esportiva. De bon començament, la reforma s’ha anat demorant en el temps fins al punt que des del club reclamen de tornar a jugar-hi. De fet, el compte oficial de Twitter de l’equip manté de forma fixa el missatge de “#RecuperemMagòria”, expressant el seu desig de tornar al seu barri. No obstant això, deu anys després del trasllat, la U.E. Sants encara utilitza el Complex Esportiu de La Bàscula i el Camp de l’Energia pels partits de l’equip. El director del Complex Esportiu La Bàscula, en Pau Aparicio, apunta que totes les entitats són acollides de la millor forma possible, però que les del barri de La Marina hi són “prioritàries”. Als camps del Complex juguen dos equips del barri, sis del districte i un de la ciutat de Barcelona.

Tot i així, hi ha sectors esportius del barri que veuen amb un cert recel l’acolliment de clubs i entitats foranes perquè “cada vegada són més i desplacen les del barri”. Aquesta és l’opinió del president de la Federació de la Taula d’Esports de La Marina, n’Andreu Farrera, per qui els forans “són una competència directa i desigual per les entitats locals perquè s’orienten al mateix públic i utilitzen els mateixos espais, cosa que resta possibilitat de consolidar-se o d’expandir-se o als equips locals”. Des del seu punt de vista, “no és lògic tenir equipaments preparats com el del Camp de l’Energia i que no hi hagi cap club del barri jugant-hi”. I reparteix les responsabilitats entre totes les entitats esportives del barri a causa de la mala gestió anterior.

Un exemple dels efectes d’aquesta competència és el Club de Futbol Zona Franca. Els seus set equips de futbol juguen els seus partits al Complex Esportiu de La Bàscula, on competeixen per l’espai de les instal·lacions amb els 14 de la Unió Esportiva Sants. El director del Zona Franca, Emilio Fernández, assegura que “el club s’ha vist reduït a la mínima expressió”.  Afirma que els nens i nenes veuen el Sants com un equip més gran, tot i que això fa també que els locals no disposin de prou de temps per jugar o de recursos econòmics per mantenir la quota”. Com a resultat, es frena l’expansió dels equips amb seu o arrels a La Marina.  Tot plegat mostra la cara i la creu del fet que La Marina actuï com a centre d’acolliment esportiu.

La Marina de Port:

 

La Marina de Prat Vermell:

 

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.