Del 6 al 8 de Juliol d’aquest any, es va celebrar a Milà la 1ª Conferència Mundial sobre la Dieta Mediterrània amb el títol ”La revitalització de la Dieta Mediterrània”. Durant aquest esdeveniment, la Fundació Internacional de la Dieta Mediterrània (IFMeD), presidida pel Dr. Lluís Serra, va presentar la proposta d’una nova piràmide de la Dieta Mediterrània ambientalment sostenible.
La principal novetat és la incorporació de gràfics que ens demostren la importància d’utilitzar productes locals, de fer valorar els sistemes respectuosos de producció agrícola, ramadera i pesquera, de preservar i utilitzar les receptes tradicionals i d’evitar l’impacte ambiental de la industria i els transports.
S’han inclòs les llegums al menjar de cada dia perquè són una font de proteïnes vegetals que combinades amb els cereals donen una proteïna igual que la de la carn, més saludable, sostenible i barata
Com podeu apreciar la piràmide està estructurada en diferents nivells i, a sota d’ella, estan remarcats els hàbits saludables que han de configurar la nostra vida: fer exercici físic de forma habitual, descansar correctament tant en quantitat com en qualitat, conviure amb els altres, atendre a la biodiversitat, respectar la tradició i els productes locals i fer activitats culinàries. També ens inclou el poder beure vi amb moderació.
La base de la piràmide ens indica la gran importància del consum d’aigua, un mínim de 6 gots al dia. En els diferents nivells, a nivell d’alimentació, ens expliquen el que hem de menjar als àpats principals del dia (dinar i sopar), cada dia i setmanalment:
- Als àpats principals: oli d’oliva, fruita, verdura, hortalisses i hidrats de carboni com cereals, pa, pasta i arròs.
- Cada dia: làctics (2 racions baixes en greixos), llegums, olives, fruits secs, alls, cebes i herbes per condimentar.
- Setmanalment: peix, marisc i mol·luscos (almenys 2 racions), carn blanca com pollastre, gall d’indi (2 racions) i ous (de 2 a 4). Respecte a la carn vermella no s’aconsellen més de 2 racions a la setmana i només una d’aliments processats com els embotits.
- Al pic de la piràmide es troben els dolços (gelats, pastissos, caramels) i el seu consum esporàdic. A Catalunya tradicionalment el postre del diumenge era un pastís, recuperem aquesta tradició.
Fixeu-vos en una diferència molt important en el nivell del que s’ha de menjar cada dia, ara s’han inclòs els LLEGUMS. Per què? Els llegums son una font de proteïnes vegetals que si es combinen amb els cereals ens donen una proteïna completa igual que la de la carn però molt més saludable, sostenible amb el medi ambient i barata. Recordem que aquest any 2016 es l’Any Internacional dels Llegums.
La dieta mediterrània és una gran herència cultural, no és només una pauta nutricional, bona i saludable. És un estil de vida equilibrat que recull receptes, formes de cuinar, celebracions, costums, productes típics i activitats humanes diverses, com ens diu la Fundació Dieta Mediterrània.
El professor Ancel Keys, a mitjans del segle XX va dirigir l’Estudi dels 7 països on es va observar que en els que en el seu estil de vida tenien una alta aportació de greixos totals i saturats hi havia més incidència de malaltia coronària. Recentment l’estudi ens ha demostrat molts més beneficis de la dieta mediterrània. Per tot això l’hem de recuperar. Ens estem allunyant de les seves característiques, recuperem-la. Gaudim del seu sabor i estil de vida mediterrani. Us animo a tornar a gaudir amb la nostra dieta.
¤ Si en voleu saber més, veniu a visitar l’ESPAI ZONA SALUDABLE del CS Dr. Carles Ribas. Us deixo 2 webs per poder consultar tot el que vulgueu de la dieta mediterrània I de l’Any Internacional dels Llegums:
– http://dietamediterranea.com/
– http://www.fao.org/pulses-2016/es/
– http://www.fao.org/3/a-i5528s.pdf
Dra Inmaculada Gil Canalda.
Metge de família del CS Dr. Carles Ribas.
Màster en Nutrició Clínica