La intrusió d’una massa d’aire africà amb pols saharià en suspensió ha comportat un augment de la contaminació atmosfèrica a la ciutat de Barcelona. Davant d’aquesta situació, les institucions ja han actuat. Per una banda, la Generalitat de Catalunya ha activat el protocol per contaminació atmosfèrica a tota l’àrea metropolitana. Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona ha pres un seguit de mesures complementàries a les presentades per la Generalitat per evitar la resuspensió de partícules en l’aire i, per tant, per evitar un empitjorament de la situació.
Les mesures activades des del govern municipal són:
- Regar amb aigua freàtica les principals vies de la ciutat: Gran Via, Aragó…
- Suprimir la utilització de bufadors en tots els serveis de neteja.
- Extremar el compliment del pla d’ambientalització de les obres de la ciutat i evitar les activitats que generin pols en obres.
A la vegada, l’Ajuntament ofereix a la ciutadania recomenacions per tal de no elevar encara més els índexs de contaminació:
- Evitar l’ús del vehicle privat en els desplaçaments.
- Limitar l’exercici a l’aire lliure a les hores en què els nivells de contaminació són inferiors (fora de les hores punta).
Les persones especialments sensibles als efectes de la contaminació atmosfèrica també reben alguns consells per part del govern municipal:
- Limitar el temps de permanència en els llocs on hi hagi màxima circulació de vehicles.
- Canviar la rutina esportiva a hores amb concentracions de contaminants inferiors, com a primera hora del matí.
Segons el propi Ajuntament, la voluntat de les mesures i els consells és aconseguir que els episodis de contaminació “no es declarin treballant amb mesures més estructurals”. Per acabar, consideren “necessària” la complicitat entre el govern municipal amb la ciutadania i els agents socials per “aconseguir una ciutat més saludable”.