Millorar els nostres barris: els veïns, què podem aportar?

Juan López Lafuente 

Hi ha imatges que valen mil paraules, el dia 8 de gener, en resposta a la convocatòria que l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau havia realitzat, la sala Pepita Casanellas registrà un ple espectacular. I per si teníem algun dubte de l’interès dels veïns i veïnes de la Marina pels temes que sobre els nostres barris es podien abordar, les més de 40 intervencions les van acabar de dissipar.

És bo en aquest tipus d’actes, atendre no solament el que es diu, sinó també el que es percep, les intervencions demostraven l’interès, però també que el moviment associatiu està molt present a La Marina; la pluralitat de les diferents intervencions, el respecte i civisme mostrat, les ganes de millorar els nostres barris, es percebien perfectament.

Existeixen moltes persones amb excel·lents idees per millorar la participació i la convivència als nostres barris

La Marina té unes Associacions Veïnals sòlides, amb anys de lluites i reivindicacions que han permès, gràcies al paper que aquestes han jugat en l’organització dels seus veïns, que no es trepitgin drets i que en canvi s’aconsegueixin conquestes que ningú ha regalat, sinó que són fruit de l’esforç de tots i totes. Les mateixes, com venim reproduint un cop i un altre, en aquestes pàgines, igualment han jugat i juguen un important paper en la cultura, el rescat de la història, la consciència i convivència de barri.

Per aquest motiu cobra major importància la reflexió que Abdó Florencio, persona molt vinculada des de sempre als moviments associatius, ens va regalar en la seva intervenció, referint-se a la necessitat de participar activament en les entitats. En primer lloc, a l’acte es demostrava que existeixen moltes persones amb excel·lents idees per millorar la participació i la convivència als nostres barris, però, què hagués passat si aquestes propostes s’haguessin portat prèviament a les nostres organitzacions veïnals?

Doncs està claríssim, que les mateixes s’haguessin enriquit i preparat, assumint-les no com a elements particulars, sinó fruit d’un debat col·lectiu, que com és evident hagués estat defensat col·lectivament, cobrant el mateix, més força tant en el contingut com en la seva defensa.

L’assemblea molt bé, Però ja està tot solucionat? Van quedar molts temes lògicament sense resoldre, Com realitzem el seguiment? Hem deixat clar que es van fer propostes i reivindicacions molt serioses, algunes amb molts anys de demora. Com es realitza el seguiment? Esperem al fet que se’ns convoqui a una altra assemblea, o comencem a enfortir els elements de participació col·lectiva.

Es tracta de fer el pas i aportar les nostres il·lusions i propostes en les entitats cíviques ciutadanes

Si alguna cosa va quedar clar en l’assemblea, és la necessitat de millorar els nostres barris, a través de les importants reivindicacions plantejades, i les nostres entitats estan en bones condicions per realitzar el seguiment. La Coordinadora d’Associació de Veïns i Comerciants està en marxa, i té molt clares les seves propostes, com va demostrar la intervenció del seu president Eli Rolando.

El moviment associatiu està en un moment de renovació i canvis, que en la mesura que es materialitzin noves incorporacions, de ben segur significaran una millor adaptació als nous temps. Pensem per exemple, el paper que noves col·laboracions poden aportar en la utilització de les xarxes socials i les noves tecnologies, facilitant la comunicació i fomentant la participació i una millor i més ràpida comunicació al conjunt de la ciutadania. Això pot propiciar que propostes i reivindicacions tan importants com les que es van plantejar en l’Assemblea, puguin publicitar-se immediatament, així com el seu seguiment o la posterior participació per aconseguir els objectius proposats.

Entre tots i totes, podem aconseguir uns barris dels quals ens sentim encara més orgullosos

Tenim uns objectius tan necessaris, que en la seva consecució, els veïns i veïnes de la Marina ja hem donat mostres d’una forta participació. Solucionar els problemes de transport i mobilitat, la pobresa energètica, el compliment de compromisos adquirits, remodelacions pendents, millorar les normes de convivència, una millor neteja dels nostres barris, lluitar contres les polítiques de retallades, o el desmantellament del Centre d’Internament d’Estrangers i millorar la seguretat als nostres barris, entre altres reivindicacions plantejades, exigeixen un seguiment en el qual la participació de tots i totes a través de les nostres entitats és més necessària que mai i en tot això, els veïns i veïnes tenim molt que aportar.

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.