Associació de Benestar i Desenvolupament
Lluitar contra la pobresa energètica i fomentar la inserció laboral. Amb aquest doble objectiu el tercer sector social i l’Ajuntament de Barcelona s’han unit per dur a terme un projecte transformador. A través d’ell, persones amb dificultats per entrar en el món laboral rebran formació i seran contractades com agents energètics.
En el programa, que té una duració de sis mesos, hi participen 8 entitats socials, entre elles ABD, que aportarà la seva experiència en el camp de la pobresa energètica i actuarà com a coordinadora del conjunt del projecte.
El conveni, dotat amb 2,5 milions d’euros –un 80% a càrrec de l’Ajuntament de Barcelona i un 20% a càrrec de les entitats socials—, permetrà contractar, formar i capacitar com a informadores i auditores energètiques a 100 persones en situació d’atur de llarga durada vinculades al programa Làbora d’inserció laboral, també una iniciativa conjunta del consistori i el tercer sector social. Amb la seva contractació es posarà en marxa un servei que preveu diagnosticar en sis mesos la situació energètica de 5.000 llars de la ciutat de Barcelona, realitzar-hi petites intervencions –com la instal·lació de bombetes de baix consum—, informar sobre hàbits d’estalvi energètic i assessorar sobre la contractació de subministraments.
Els escollits per participar en el projecte seran prioritàriament persones majors de 45 anys, en situació d’atur de llarga duració i vinculades professionalment al sector de la construcció. A partir del mes de febrer rebran 128 hores de formació, durant les quals se’ls instruirà en eficiència energètica i se’ls introduirà a conceptes com la pobresa energètica i les mesures per a l’estalvi en una llar.
Un cop completat el període de formació, el centenar de nous agents d’eficiència energètica es repartiran durant cinc mesos pels 10 districtes de Barcelona amb la finalitat de visitar i auditar un total de 5.000 llars amb precarietat econòmica, en les quals està previst que diagnostiquin la situació del pis, la despesa i l’ús de l’energia. D’aquesta manera es vol detectar i donar resposta a situacions de greu vulnerabilitat o d’urgència en relació als subministraments d’electricitat, gas i aigua.
El projecte va més enllà del servei d’intervenció en la llar durant aquests sis mesos. Dins de l’eix d’inserció laboral, es contempla impulsar accions perquè els participants en el programa puguin tenir una futura inserció laboral en el sector energètic.
Juntament amb ABD, 7 entitats socials més, totes elles membres d’ECAS, s’encarregaran de la implementació del programa en els diferents territoris: Fundació Mercè Fontanilles i Ciutat i Valors ho faran a Nou Barris i Horta, Fundació Salut i Comunitat s’encarregrà de l’Eixample i Gràcia, Suara i Fundació Surt de Ciutat Vella i Sarrià, i Àmbit Prevenció i Iniciatives Solidàries de les Corts i Sants.
Durant la presentació del projecte, l’administració va recalcar que el projecte és una nova mostra de confiança en el tercer sector social per part de l’Ajuntament. Per la seva banda, las entitats socials van destacar que el programa és un bon exemple de com el sector està apostant per la innovació a l’hora d’encarar problemàtiques que afecten a la població més vulnerable.