Dos anys d’inserció laboral gràcies a la botiga Roba Amiga de l’ONG Projecte Home

La botiga Roba Amiga celebra dos anys al barri. L’establiment, ubicat al carrer Mare de Déu de Port, 341, forma part dels projectes de reinserció laboral que coordina l’ONG Projecte Home, una entitat de rehabilitació, reinserció, prevenció de drogodependències i addicions.
El projecte va néixer a partir d’aliances i sinèrgies amb altres entitats. Concretament, va ser gràcies a l’acord amb la Fundació Formació i Treball –que ja disposa d’altres botigues Roba Amiga arreu del territori català–, que els va permetre començar a gestionar una botiga amb el gènere subministrat per Roba Amiga.

En aquests dos anys de vida, la botiga ha funcionat com a eina de reinserció social i laboral de les persones que hi han treballat. És així segons l’Enric Hidalgo, director de l’àrea d’inserció laboral de Projecte Home i responsable de la botiga, que destaca la importància “que les persones puguin trobar feina de qualitat perquè el seu procés de rehabilitació sigui complet”. Així, quan acaba el contracte, poden justificar que han estat treballant en els darrers mesos en la seva història laboral o al currículum, i té més possibilitats a l’hora de cercar una altra feina.

“Per moltes persones del barri, poder venir a la nostra botiga, és un recurs per poder arribar a final de mes”

La botiga es va instal·lar al barri de la Marina, ja que la seu social de Projecte Home es troba a deu minuts, però les circumstàncies socioeconòmiques del territori, caracteritzat pels alts nivells d’atur, també hi van influir. “Crec que pel barri som un servei”, apuntava Hidalgo, “perquè per moltes persones del barri, que tenen dificultats econòmiques, poder venir a la nostra botiga, que tenim uns preus molt econòmics i molt assequibles per tothom, és un recurs per poder arribar a final de mes”.

Les dependentes

Actualment, l’establiment compta amb tres dependentes des del mes de desembre, ja que, fins ara, n’eren dues. Aquesta nova contractació s’ha produït per fer un reforç a les dates que arriben, així com per poder obrir els dissabtes a la tarda.

L’Anna ja porta dos anys treballant-hi, i ara és l’encarregada de la botiga. Fins llavors, ella només havia treballat al sector de l’hostaleria, i assegura que quan li van proposar de treballar a la botiga, ho va excloure com a opció. “No em veia preparada, i vaig tenir molts dubtes”. Però va acceptar el repte i ara diu estar molt contenta de poder treballar-hi, ja que li ha permès millorar la seva qualitat de vida i li ha aportat més confiança en ella mateixa.

L’altra dependenta que porta temps treballant a la botiga és la María. Ella va entrar el mes de setembre, amb previsió d’estar-s’hi durant 6 mesos, “per després enfocar la seva vida laboral cap a un altre àmbit”. A l’ONG ha estat realitzant el tractament de creixement personal, i ara és a punt de graduar-se. A la botiga atén als clients, reposa la roba i prepara els aparadors.

El funcionament de la botiga

El gènere arriba de la planta de tractament de Formació i Treball ubicada a Sant Esteve de Ses Rovires, on es categoritza segons la seva qualitat i servei. Aquesta roba prové de les donacions tant de particulars com de grans magatzems i primeres marques, que ofereixen part del seu estoc. Un cop tractada i separada, s’envia a les diferents botigues de Roba Amiga, com la que hi ha al carrer Mare de Déu de Port.

L’Anna s’encarrega de fer els encàrrecs del gènere que s’exposa a la botiga segons la demanda dels clients. Els divendres rep la comanda, i aprofita per fer rotació amb el material que no s’ha venut, que retorna al magatzem. D’entre la roba de dona i home –pantalons, camises, samarretes, jerseis i jaquetes…– hi ha un tipus de producte que destaca en vendes: la sabateria. Aquest és un dels productes d’estoc que rep la botiga, de manera que acostumen a conservar l’etiqueta original. Un fet que també succeeix amb moltes peces de roba que han estat dipositades als contenidors taronges de Roba Amiga sense estrenar, encara que siguin catalogades de segona mà. A més, l’Anna assegura que “quan la roba està molt gastada, no em sol ni arribar a mi a la botiga”, i que en cas que es donés el fet, “la separaríem i li donaríem una altra sortida”.

No només s’hi venen articles de segona mà, sinó també d’estoc

Sostenibilitat i futur

Aquest projecte no seria sostenible sense les donacions als contenidors de Roba Amiga, que asseguren el gènere de la botiga. A més, l’establiment és a punt de ser rendible econòmicament, ja que la facturació va en augment. “La mitjana de vendes des del mes de març fins ara, estem al torn d’uns 6.000€ al mes”, una xifra que l’Enric valora com a molt positiva i que comporta un increment notable en els darrers dos anys de la botiga, en què reconeix haver duplicat la facturació mensual.

Igualment, el responsable de la botiga creu que, tot i ja començar a ser coneguts al barri, encara “faltaria eixamplar una mica més la nostra base de fidelització de clients i que la gent ens conegui més”. Però sobretot remarca que “faltaria que la gent sàpiga que darrere d’això hi ha tasca social”, de manera que els clients quan realitzen les seves compres en aquest comerç, ajuden a l’encaix d’aquestes persones al mercat laboral. Per això, Hidalgo considera que comprar a Roba Amiga “té un doble valor”, pel preu econòmic i per la tasca social.

La visió dels clients

Loandra

“Tot està a bon preu i en bon estat. A més, són marques bones”

Moussa

“Crec que tornaré a venir perquè hi ha moltes coses boniques”

 

Teresa

“L’any passat comprava pantalons nous a 1€, però ara estan més cars”

 

Vídeo complet disponible a continuació:

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.