“El Bon patró”

Juan Bibian

“Esforç, equilibri, fidelitat ” . El lema ja defineix l’empresa de balances, Blanco, que dirigeix un impressionant Javier Bardem, la cara empresarial del seu aturat d‘Els dilluns al sol’ també de León de Aranoa, en un divertit esperpent, crític i àcid sobre el món laboral.

El film destaca per l’elaborat i notable guió del propi director. La càmera, la posada en escena, els altres personatges i fins i tot la música estan bolcats per complert en aquest Blanco, l’empresari dur, comprensiu, hipòcrita i fruit i exemple clar del liberalisme capitalista en què ens movem.

És també l’home de casa i família, el tipus disposat a tot per conciliar deure, plaer, ambició i el seu sentit de l’equilibri, en el que pesa més un gram que un pecat. El que fa Javier Bardem amb aquest personatge tan múltiple i difícil de situar als ulls dels demàs és realment aclaparador, doncs l’omple de carisma, cinisme, malícia, humanitat, intuïció i pragmatisme; amb un ull t’atrau i amb l’altre et repel i malgrat ser un mal tipus, té carisma.

Fins i tot en allò físic, aconsegueix que la seva gestualitat, figura, actitud i mobilitat continguin tots els aromes, bons i dolents, del personatge.

Los tripijocs de Blanco van des del paternalisme irritant i hipòcrita en el dia a dia fins la corrupció o el suborn més o menys directes.

Amb el personatge de Javier Bardem com a guia se n’acaba emportant trompades tothom: els mitjans de comunicació, el poder polític, la inspecció de treball, els caps intermedis i fins i tot els sindicats per omissió.

La resta del repartiment serveix de contrapunt a aquest monstre empresarial tan omnipresent i superlatiu que recrea Javier Bardem.

A la pel·lícula de León de Aranoa tot està treballat fins el més mínim detall, i tot funciona tal i com ho ha de fer. Equilibrat i Molt bé.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.