La sisena onada en dades: Fem un repàs dels contagis als barris del districte de Sants-Montjuïc

Andrea Bello

El 24 de novembre del 2021 Sudàfrica notificava a l’OMS (Organització Mundial de la Salut) la descoberta d’una nova variant de coronavirus. Des de llavors la lletra òmicron de l’alfabet grec ha entrat a formar part nostre vocabulari diari.

En només dos mesos, òmicron ha esdevingut la principal variant i la seva gran capacitat de transmissió ha fet que es dispari el nombre de contagis, causant una sisena onada sense precedents. De ben segur que coneixeu al menys una persona que ha donat positiu d’ençà de les festes de Nadal: jo de fet, n’he perdut el compte.

A l’octubre, abans de la irrupció de la nova variant a Catalunya es van comptabilitzar 9.175 casos de covid-19, la segona xifra d’incidència més baixa des de l’inici de la pandèmia (després del juny del 2020, amb 6.541). Ara, al mes de gener, s’han comptabilitzat 822.586 positius, multiplicant per vuitanta la xifra d’octubre.

En el que portem des de l’1 de desembre, abans de l’inici de les festes nadalenques, s’han contagiat 1.124.970 persones, un 14,5% de la població catalana. Això significa que més d’un de cada deu catalans ha passat el virus en els darrers dos mesos. 

Al districte tots els barris han patit més o menys per igual aquest increment, superant tots el miler de positius comptabilitzats durant aquest mes i més de la meitat superen els dos mil contagis.


Tot i això, alguns han pogut afrontar millor aquesta sisena onada, és el cas de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Poble-sec, que tot i que en anteriors onades encapçalava les xifres de més contagis, en aquesta es troba cap a la cua mantenint un baix increment respecte el mes de desembre, situant-se als 1.547 casos confirmats.

Encapçala el llistat de més contagis i amb diferència l’ABS de la Bordeta-Hostafrancs, amb un pic de gairebé 3.000 contagis, seguida de l’Espanya Industrial, Sants i Sants-Badal, que tenen al voltant de 2.100 positius cadascuna.

A la cua juntament amb Poble-Sec trobem les dues ABS de la Marina: la Marina de Port amb 1.590 casos i la Marina del Prat Vermell–Zona Seat amb 1.290 contagis, la xifra més baixa de tot el districte.

En el global, el barri de la Marina ha aconseguit mantenir una mitjana de contagis per sota de la de Catalunya, amb un 8,9% de la població contagiada, el que representa un total de 2.880 persones.

Aquest gran augment de casos ha col·lapsat el sistema sanitari. Sobretot el de l’assistència primària que és l’encarregada de fer, a priori, la detecció, recompte i seguiment dels casos positius. Una sanitat que, com expliquen al programa Fem Salut de la Marina FM des del CAP la Bordeta, “té una càrrega major de feina perquè també cal recuperar tots els diagnòstics i proves que no es van poder fer durant els mesos de majors restriccions i afectació, i que encara estem recuperant”.

Tot i aquest gran augment de contagis, cal no alarmar-se. La variant òmicron genera una simptomatologia més lleu que la resta, i amb un 85,5% de la població major de 12 anys vacunada, les defuncions per covid-19 no han tingut el mateix creixement exponencial que el nombre de contagis.

Així, per exemple, si comparem aquest mes de gener amb el gener de 2021 podem observar l’efecte de la vacunació. Actualment durant aquest darrer mes, a Catalunya, s’han registrat 822.586 casos positius i hi ha hagut 920 defuncions, que segueixen sent bastantes però no arriben a les 2.208 que es van produir el gener de l’any passat, quan només es registraven 109.000 contagis. Per tant, la transmissibilitat del virus s’ha multiplicat exponencialment, però la seva mortalitat s’ha reduït més de la meitat.


En les darrers dies sembla que comencem a notar una lleugera tendència a la baixa, el que pot augurar una fi propera d’aquesta sisena onada. Ara per ara s’està especulant si pogués ser la darrera, ja que, el Govern Espanyol, davant aquesta baixada de la mortalitat de les noves variants, es planteja “gripalitzar” la covid-19, és a dir, tractar-la igual que una grip, com una malaltia més.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.