2014: L’ANY QUE VIUREM INTENSAMENT

foto_anc
Equip de Coordinació de Sants-Montjuïc per la Independència
Assemblea Territorial de l’ANC|

La ciutadania de Catalunya viurà un any que representarà una cita amb la història. A partir d’ara veurem fluir un gran corrent d’arguments i contra arguments que  ens podrien angoixar, perquè el que ens hi juguem és molt important.  Asserenem-nos, procurem escoltar-nos els uns als altres, analitzem les opinions i  els comentaris amb el cap i no amb el cor i confiem que la majoria l’encerti.

Provem-ho: Uns diran que la consulta dividirà la població i produirà crispació entre els  partidaris de la secessió i els de la unió; d’altres que l’autèntica divisió ja existeix  entre banquers i desnonats, corruptes i enredats, avortistes i antiavortistes. Uns afirmaran que la consulta és anticonstitucional, que cal respectar la legalitat  vigent; d’altres, que la desobediència civil ha permès el progrés de la societat al  llarg de la història.

Uns argumentaran que l’únic poble subjecte de drets polítics és l’espanyol, i que  tot el que l’afecta ho han de decidir entre tots; d’altres, que existeix el poble  català, amb una llengua, una cultura i un tarannà propis i una voluntat de decidir  el seu futur.

Uns sostindran que el dèficit fiscal català és raonable, propi de la solidaritat entre  territoris amb diferents nivells de recursos; d’altres, que la magnitud d’aquest dèficit el converteix en un espoli continuat que capgira els nivells de benestar. Uns vaticinaran una Catalunya independent aïllada i empobrida fora de la UE;  d’altres, que la gestió dels recursos propis i la capacitat d’emprenedoria, innovació i exportació faran possible una Catalunya pròspera i ben connectada. Uns advocaran que es tendeix a la unió de països i nacions per formar entitats més potents, amb més capacitat de decisió en un món globalitzat; d’altres, que  cada vegada hi ha més estats al món, i que els que gaudeixen de més qualitat de  vida són els més petits, amb menys corrupció i governs més controlables pels ciutadans.

Des de la nostra posició com a independentistes i demòcrates, estem  disposats a debatre aquestes i altres opinions sobre la base del respecte mutu, sense crispació ni desqualificacions, sense insults, pacíficament. Seguint un joc  dialèctic que respecti normes bàsiques, on tothom presenti opinions i faci  suposicions fonamentades en arguments sòlids. Perquè en tot debat democràtic  no hi tenen cabuda les afirmacions gratuïtes i, sobretot, les mentides.

El triomf democràtic serà que ho decidirà l’opinió de la majoria, expressada  lliurement a les urnes. Perquè les solucions repressives ja no tenen lloc a l’Europa  del segle XXI: en una societat democràtica, a diferència d’ una dictadura, la llei  no determina la voluntat de la ciutadania, sinó que és aquesta la que crea i modifica la legitimitat quan cal. Ho sabem la majoria de gent que vivim a Catalunya, pensem com pensem i vinguem d’on vinguem. Perquè SOM UN SOL POBLE, contràriament a allò que alguns afirmen, la societat catalana estima la convivència i el respecte mutu. Expressem els arguments, i parlem-ne, amb familiars, amics i coneguts. Amb els que pensen semblant I amb els que pensen diferent.

I disposem-nos a viure-ho intensament!

1 COMENTARI

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.