Recuperem el patrimoni perdut

Fotos de l' 11 de juliol de 1991 amb el conjunt de pintures que varen ser donades. D’autor desconegut.

Oriol Granados

El 1991, ara fa 25 anys, a La Marina – abans La Zona Franca- es va erigir el primer monument artístic. Fins aquell moment no hi havia cap, al igual que als barris de la perifèria urbana. Coincidint amb el canvi d’imatge que es pretenia per la ciutat, era el moment de “monumentalitzar les perifèries urbanes de Barcelona”. Per aquest motiu, des d’Accions Integrades a la Zona Franca de l’Ajuntament de Barcelona s’encomanà fer aquesta obra a  un  grup d’artistes dirigits per Antoni Asensio.

El lloc triat varen ser els jardins de Sant Cristòfol. Sota el títol de Dique Seco, un grup constituït per 10 artistes de diferents disciplines varen realitzar un performace, una obra d’art contemporani avantguardista, on es combinaven diferents expressions artístiques. Dique Seco, el títol, feia al·lusió al sentiment nostàlgic de la pèrdua de la  mar que ha sofert La Marina pel creixement de la ciutat. L’acció presentava, al voltant de l’escultura, camps diversos com pintura, la música, la dansa i la fotografia. El Performance, realitzat el setembre d’aquell any, va ser un èxit i els autors deixaren com a llegat, per que els veïns i les veïnes del barri pogueren gaudir d’aquesta obra alhora que s’enriquia artísticament La Marina, l’escultura i les pintures: 8 pintures acríliques de grans dimensions.

La donació fou recollida oficialment en un acord que comprometia a l’Ajuntament a la conservació, a disposar el quadres  en llocs públics acordats per poder contemplar-los i a notificar qualsevol canvi d’ubicació. Però, passats 25 anys de la donació, que se’n ha fet d’aquesta obra? L’escultura, un tan abandonada a la seva sort i sense cap placa de la identifiqui, es manté als Jardins de Sant Cristòfol. Ara bé, les pintures dels quatre artistes on són? Fins ara, hem pogut recuperar dos d’aquest llenços, els de Antoni Asensio.

Els altres se sap que havien estat ubicats: els de Juan Guillen als locals de l’AVV de Sant Cristòfol, quan aquesta associació estava sobre l’antic mercat, els de Neus Higuera al Centre Social de la CAPA, juntament amb els d’Antoni Asensio ja recuperats, i els de Javier Puértolas als locals de l’AVV de la Viña. Cal fer, doncs, un esforç de memòria entre tots per recuperar aquest important i valuós llegat artístic, un patrimoni que pertany a tots els veïns i totes les veïnes de La Marina i col·locar-los de nou, pel gaudi general, en edificis públics del barri.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.