Els estudiants són conscients de la necessitat de formació però no veuen oportunitats al barri

“Els professors de la universitat ens diuen que a més de l’anglès hem d’aprendre una quarta llengua perquè en un futur ens ho demanaran” assenyala Irene Higueras, una de les ex-alumnes del IES Domènech amb una nota més alta (9/10) a la prova de la selectivitat. Aquest és només un dels molts exemples que està succeint en el mercat laboral i d’això ja se’n han adonat els més joves: els adolescents. Interessats en conèixer la seva opinió i les perspectives de futur que tenen, reconeixent-los com el relleu generacional dels nostres barris. Durant el mes d’octubre el diari La Marina vàrem realitzar un qüestionari als estudiants de batxillerat dels dos instituts del barri: l’IES Montjuïc i l’IES Lluís Domènech i Montaner.

Les respostes ens mostren que la majoria de joves als quals vàrem realitzar les preguntes (78 estudiants) creuen que tenir formació és important a l’hora de trobar feina. I, asseguren que tant la formació, l’experiència i l’especialització són un factor determinant. Davant de la idea general que comparteixen de quanta més formació més oportunitats tindran, la majoria d’estudiants de batxillerat volen optar per realitzar estudis universitaris ja que creuen que els hi donarà més prestigi. Tot i que hi ha un petit nombre de joves que consideren que la Formació Professional s’adaptarà millor a les seves perspectives laborals.

La majoria de joves creuen que és possible trobar feina i ressalten que la perseverança és el factor decisiu. “Si no et mous no trobaràs res” declara un d’ells. Per altre part, hi ha uns quants alumnes que veuen difícil trobar feina a causa de la crisis, l’atur i la poca formació. D’altres només veuen viabilitat a l’assumpte o bé marxant a l’estranger o bé si tens contactes que et trobin i et col·loquin en un lloc de treball.

Davant de les oportunitats de feina al barri la majoria no hi veuen perspectives. Creuen que hi ha poques oportunitats i las que hi ha són petits comerços o empreses familiars que ja tenen el seu personal cobert. Tot i així hi ha un grup d’optimistes que creuen poder trobar treball en bars o botigues i bé en centres comercials pròxims com el Gran Via 2.

Tot i la certa negativitat de les respostes molts d’ells no coneixen les eines institucionals que els poden orientar a trobar una feina tot i que hi ha un petit nucli que assegura que han pogut decidir el seu futur acadèmic o bé orientar-se gràcies a les xerrades de les institucions, els Centres Cívics, la Biblioteca Pepita Casanellas, la TIAF, els cursos extraescolars, el punt d’Informació jove o el INEM.

A part de les preguntes relacionades amb les oportunitats laborals i la formació també vàrem preguntar als adolescents sobre si sentien certa identitat amb el barri. Alguns opinen que sí, que és on s’han criat i han viscut sempre. Destaquen que es un barri tranquil format per gent humil i treballadora i que es senten a gust amb l’entorn. Hi ha un grup d’ells que, pel contrari,  no volen viure a La Marina en un futur i destaquen que els aspectes negatius com la brutícia als carrers, la poca comunicació amb el transport públic i la incomunicació del metro, les poques oportunitats laborals i el tràfic de drogues fan que no es sentin identificats amb el barri.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.