La llei de l’avortament
Primera norma que tracta els drets relatius a la salut menstrual

Esther Pardo i Gimeno

Algunes vegades penso que la política, en general, en lloc d’avançar, com ho fa l’electrònica, l’arquitectura o la medicina, va enrere; que fem un pas endavant i dos endarrere. Posaré com a exemple la llei de l’avortament que s’acaba d’aprovar. El govern de Sánchez ha fet el pas que li tocava, encara que no l’ha fet ell, sinó la ministra que té de Igualtat i Feminisme que, dit de passada, no és del seu partit.

Sé que a la majoria de països europeus les lleis a benefici del poble són eternes fins que es modifiquen per a millorar-les. Tot i que som un país d’Europa i “una democràcia consolidada”!, aquí les coses no van massa de la mateixa manera. La cosa és així: governa l’esquerra progressista; fa lleis progressistes, però només algunes (una passa endavant) – posem un exemple: La Seguretat Social no cobreix la cura de la boca dels nostres nens ni de les pròtesi dels avis – . No cal que posi un exemple de llei progressista aprovada pel govern d’Espanya per comparar-ho amb això.

Seguim. Governa la dreta;  esborra del mapa la llei progressista del govern anterior ( aquí hi tenim les dues passes enrere). Per no parlar de les lleis d’educació que han passat per aquest país des que va morir el dictador. Aquí les generacions es compten per plans d’estudis, i fa molta vergonya, doncs després som els que tenim els indicadors més  baixos en les proves de nivell europees.  

I ara, els qui manen, ens han explicat sobre aquesta modificació de la llei de l’avortament això:

– Les dones de 16 i 17 anys podran interrompre voluntàriament l’embaràs sense haver de necessitar el permís dels pares o tutors; això ja era així abans de la modificació de la llei que va fer el Partit Popular retallant la llei del govern de Rodríguez Zapatero l’any 2010. També, ja no són necessaris els 3 dies de reflexió, obligatoris abans de fer una interrupció voluntària de l’embaràs. Però en aquest dies podran llegir tota la informació que se’ls entrega  en un sobre, si ho sol·liciten, amb tota la informació sobre les ajudes a què es té dret si se segueix endavant amb l’embaràs i amb les línies de suport que rebria la criatura si no s’avorta i aquesta neix amb alguna malformació.

Malgrat l’avanç:
La Llei no preveu cap canvi substancial
per garantir l’avortament dins
la sanitat pública

– Les dones podran tenir la baixa per interrupció voluntària de l’embaràs a més d’assistència especialitzada i acompanyament en aquest procés.

– Aquesta llei no preveu cap més canvi substancial, sobre tot per garantir l’avortament dins la sanitat pública. Es limita al que ja estaven recollit abans i que s’ha demostrat ser insuficient en zones de Catalunya com ara les comarques de Lleida. Tot i que diu que és obligat oferir l’avortament a tots els centres d’ús públic, hi ha l’objecció de consciència dels professionals com a dret individual i no es garanteix que hi hagi personal disponible per a la interrupció voluntària de l’embaràs.  És necessari concretar les mesures, la voluntat política i tècnica, i els recursos per als hospital que facin avortaments perquè la dona ho decideix, i no només per indicació mèdica. Per ara es fan a clíniques privades amb les que s’ha concertat el servei.

– L’avortament dels embarassos de més de 22 setmanes haurà de seguir passant per un comitè avaluador. La norma diu que només el permet si el fetus no pot sobreviure. Aquests comitès són de cada comunitat autònoma, i amb diferència de criteris.

– Un punt a tenir en compte és que no es pot tenir accés a l’avortament quan no es té targeta sanitària, en canvi sí que es garanteix l’atenció mèdica per tirar endavant l’embaràs.

– En un altre ordre de coses, s’ha aconseguit que hi hagi una baixa específica per a les dones que tinguin regles que arribin a ser incapacitants. Ja era hora! i que serà finançada 100% per l’Estat. És la primera vegada que una llei dedica un apartat als drets relatius a la salut menstrual a totes les etapes de la vida. Ja he escoltat en mitjans de comunicació, opinions sobre baixes no reals; com si no es podessin fer en el cas de la grip o del mal d’esquena.

La norma vol promoure els mètodes d’anticoncepció masculina, “a veure si d’una vegada compartim la responsabilitat dels embarassos!”

– Els centres de salut distribuiran la pastilla de l’endemà de forma gratuïta i en serveis de salut sexual i reproductiva. Ara s’ha de comprar a la farmàcia i val 20 euros! Les píndoles anticonceptives d’última generació tornaran a estar cobertes per la Seguretat Social.

– Es repartiran gratuïtament productes de salut menstrual, com tampons, compreses o copa menstrual en espais com instituts, presons, centres de la dona, centres cívics o centres socials i vinculat a campanyes sobre educació sexual, amb l’objectiu d’acabar amb la pobresa menstrual.

Molt encertat si arriba a produir-se, i no queda com quelcom testimonial, en cas contrari servirà per a poc, doncs una de les principals fites de la ministra Irene Montero que era abaixar l’IVA del 10 % a IVA molt reduït, del 4% , no s’ha pogut fer. L’impediment li ha posat una altra ministra Maria Jesús Montero (no són cosines), que és la ministra que té la caixa forta del govern  (Hisenda).

-Per acabar, aquesta llei també preveu que es promoguin els mètodes d’anticoncepció masculina, a veure si compartim la responsabilitat del embarassos no desitjats i no recauen, com sempre acostuma a passar, sobre la dona perquè és la que queda embarassada!

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.