- El partenariat amb el Port de Barcelona permetrà crear un hub d’ensenyaments de logística per a la formació i especialització de perfils professionals emergents i que costen de trobar actualment en el mercat laboral.
- L’Institut de Logística de Barcelona obrirà les portes en una ubicació provisional, també en el Port de Barcelona, per instal·lar-se definitivament el 2025 al nou hub de coneixement, innovació i formació del moll de Sant Bertran.
- S’oferten en el nou institut un total de 345 places, 165 de les quals són de nova creació, contribuint així en l’increment de l’oferta pública a la ciutat.
- El Consorci d’Educació continua així la seva aposta per la singularització dels centres d’ensenyaments postobligatoris per àmbits professionals.
El conseller d’Educació i president del Consorci d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray; el sisè tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí; i el president del Port de Barcelona, Damià Calvet; han presentat aquesta tarda l’Institut de Logística de Barcelona, que obrirà les seves portes el curs 2022-2023. Un nou centre d’àmbit professional centrat en la indústria logística i situat al Port de Barcelona.
El Consorci d’Educació i el Port de Barcelona treballaran plegats en el desplegament del nou institut, que s’ubicarà el 2025 de manera definitiva en el nou hub de coneixement, innovació i formació que el Port de Barcelona desenvoluparà al moll de Sant Bertran. Tot i això, l’Institut obrirà les portes el curs 2022-2023 en dues ubicacions provisionals.
L’aposta per centres singulars per àmbits professionals permet la concentració del talent de docents i alumnes i es converteix en una eina que clarifica l’oferta, i facilita l’orientació per a l’alumnat del seu horitzó formatiu i professional.
Oferta formativa
L’oferta de places per al curs vinent de l’Institut de Logística serà d’11 grups amb una ràtio de 30 alumnes (330 places) i un grup de 15 alumnes en el PFI d’Auxiliar de comercialització de productes i logística. En les següents titulacions:
- Auxiliar de comercialització de productes i logística (PFI)
- Tècnic/a de gestió administrativa
- Tècnic/a superior d’administració i finances
- Tècnic/a en activitats comercials, perfil professional logística
- Tècnic/a superior en comerç internacional
- Tècnic/a superior en gestió de transport i logística (2 grups).
- Tècnic superior d’administració de sistemes informàtics en xarxa (perfil ciberseguretat)
I per al curs 23-24 es completarà l’oferta amb 15 grups.
Oportunitats
La creació de l’Institut de Logística de Barcelona permetrà a l’alumnat establir sinergies amb el Port de Barcelona, i amb altres empreses que operen en aquest àmbit econòmic. Així, l’Institut de Logística de Barcelona ubicat en el Port de Barcelona ha de funcionar esdevenint nexe i interlocutor directe amb els grans actors del sector metropolitans i autonòmics.
Suposa una oportunitat de formació per als perfils professionals emergents en el sector logístic a curt termini, segons un estudi realitzat per la Fundació BCN Formació Professional sobre professions portuàries. A més a més, l’àmbit de la logística demanda també professionals en diferents titulacions que ara per ara costen de trobar en el mercat laboral i que es podran formar en altres instituts de la ciutat amb col·laboració amb l’Institut de Logística de Barcelona.
Concentrar tota l’oferta formativa en un sol centre i en un context com és el Port de Barcelona respondrà a les necessitats dels professionals en un sector en clara expansió. Hi haurà la possibilitat de signar convenis per a la formació amb centres de treball i també de formació dual; a més de fomentar projectes de recerca i desenvolupament a través dels programes d’R+D de les empreses del hub del Port de Barcelona. També es volen crear relacions amb les universitats i continuar creant coneixement en el camp de la logística.