L’estiu de la Covid

Les vacances d’enguany han estat caracteritzades per plans familiars i de proximitat

Foto: Alejandro Flores

Les vacances d’estiu són quelcom immensament esperat per tothom. Ens passem tot l’any planejant què farem durant els calorosos mesos de juny, juliol, agost i, fins i tot, setembre. Entre les opcions més habituals es troba, per exemple, visitar els nostres familiars al poble d’on és originària la nostra família i on estiuegem habitualment. D’altra banda, també es pot optar per quelcom més exòtic i decidir viatjar lluny de casa, per conèixer altres països, cultures, tradicions, etc.

Però, enguany l’estiu com la resta d’aquest 2020 ha estat marcat per la crisi sanitària de la Covid-19 que, segons un estudi de la Asociación de Fabricantes y Distribuidores (AECOC), també ha afectat notablement a les nostres vacances. L’AECOC apunta que gairebé la meitat dels espanyols, concretament en 49’3%, no han viatjat aquest estiu, sinó que han passat el període estival a casa. De la meitat restant, segons un altre estudi, en aquest cas de The Cocktail Analysis, el 45% han optat per fer una escapada dins del territori nacional i només un 6% ha viatjat a l’estranger.

Però, què han fet els marinencs i les marinenques aquest estiu? Des del Diari de La Marina hem sortit al carrer per preguntar com ha passat el veïnat aquestes vacances.

Vacances cancel·lades

La Natalia i en Marc són una parella jove amb una criatura petita, l’Ainhoa. La Natalia explica que “l’any passat sí que van viatjar durant les vacances”, però que enguany s’han quedat a casa. El Marc ha passat tot l’estiu treballant a Barcelona ja que, assegura, “s’ha de recuperar, sobretot econòmicament, el que s’ha perdut durant aquests mesos”.

Per la seva part, mare i filla tenien pensat fer una petita escapada a Gandia, al País Valencià. Una de les principals tendències d’aquest estiu tan atípic ha estat  precisament el canvi de concepció de les vacances, convertint els grans viatges en petites escapades a indrets propers. Segons The Cocktail Analysis, aquest estiu no s’han buscat majoritàriament destinacions exòtiques per tal de conèixer noves cultures, sinó que, tal com tenien previst fer la Natalia i l’Ainhoa, la tendència ha consistit en explorar allò més local i proper, tot intentat desconnectar de l’experiència encara present del confinament.

La Natalia i el Marc. Foto: Alejandro Flores

Tot i els seus plans inicials, finalment la Natalia i l’Ainhoa han passat l’estiu a Barcelona. “Gandia estava col·lapsada de Coronavirus”, es lamenta la Natalia, en referència al tancament dels locals d’oci nocturn de la ciutat valenciana com a conseqüència d’un brot amb gairebé un centenar de contagiats.

El seu viatge es va cancel·lar. Aquesta ha estat una de les altres tendències d’aquest estiu: la contractació amb condicions flexibles. D’aquesta manera, en cas de sorgir qualsevol imprevist com, per exemple, un rebrot a la zona que es volia visitar la reserva es podia cancel·lar amb un cost mínim o sense.

Tot i quedar-se a Barcelona, la Natalia i el Marc no s’han estat a casa aquest estiu. La parella explica que, sempre matenint les mesure de seguretat, han sortit a dinar fora o anar a la platja els diumenges a la ciutat.

Tendència als plans familiars i de proximitat

“Si haguessin tancat tot, ja em diràs com tornes a casa” afirma el Miguel, en referència als confinaments perimetrals. La seva parella, la María, és mare de dues filles, la Rocío i la Maira, casada amb l’Eduardo. Tots cinc han passat els mesos d’estiu a Barcelona.

Les filles i el gendre expliquen que aquest any s’han quedat sense vacances per motius econòmics. “Com hem estat un temps sense treballar, no ens ho podem permetre i ens hem de recuperar de cara al futur per si ve un altre confinament”, afirma la Rocío.

L’Eduardo, la Maira, la María, la Rocío i el Miguel. Foto: Alejandro Flores.

A més, l’Eduardo explica que hi havia certa “incertesa” per saber si podran tornar a casa o no en cas de marxar fora, dubte en el que coincideix amb el sogre. Convé aclarir que, en cas d’un confinament perimetral de l’àrea d’estiueig o qualsevol altra que no sigui la nostra àrea de residència habitual, les autoritats, abans de tancar el municipi en qüestió, sempre donen un temps prudencial de marge per a que els turistes puguin marxar. Això sí, una vegada es torna a casa després d’haver estat en un punt de rebrot és més que recomanable guardar una quarantena de 14 dies per a evitar la transmissió comunitària, és a dir, portar el virus cap al nostre cercle proper i començar així una nova cadena de contagis en el nostre barri, ciutat, municipi, etc.

Com en el cas de la Natalia i el Marc, la família formada per la María, el Miguel, la Rocío, la Maira i l’Eduardo expliquen que, sempre respectant les mesures de seguretat, han fet plans junts per no estendre riscos cap al seu cercle social i així evitar possibles contagis. “Han estat unes vacances locals. Locas i locals”, afirma el Miguel, “però és el que toca”.

Por al contagi entre els grups de risc

El Juan i la Lucía són un matrimoni entrat ja a la vuitantena i ells tampoc han marxat fora aquest estiu. “Mira les nostres vacances”, diu en Juan referint-se a la seva neta petita, la Laia.

El matrimoni explica que han passat l’estiu al barri per la por de poder contraure el Coronavirus i asseguren que, sempre que han sortit i han tingut contacte amb altra gent, han mantingut  les mesures de seguretat de manera molt estricta. “Tenim por a agafar el virus” explica el Juan, “pensa que jo en tinc 80 i la jefa (la Lucía) en té setanta i pico ja, gairebé 80”. A més, expliquen, que “el tema econòmic està xunguillo”. La Lucía comenta que tots dos són pensionistes i que “si ja normalment no arribem, imaginat després del confinament”.

El Juan i la Lucía. Foto: Alejandro Flores

Tot i quedar-se a la ciutat, el Juan i la Lucía han aprofitat less vacances per anar a la platja o a passejar i, en aquest sentit, expliquen que “normalment solen sortir i anar on van els seus fills i nets”.

 L’estiu de la Covid-19, com hem vist, més enllà del virus, ha estat marcat pels plans familiars i locals, que ens han permès descobrir allò que tenim ben a prop de casa. De qualsevol manera, cal recordar sempre la importància vital de respectar les mesures de seguretat i no oblidar que, tot i estar ja immersos en la “nova normalitat”, el virus continua entre nosaltres.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.