50 anys d’ ‘Els Altres Catalans’, de Paco Candel

La Generalitat acull l’acte institucional per celebrar l’aniversari de la publicació de l’històric llibre de l’escriptor

MARTÍ MOLINA|
Ja fa cinquanta anys que Paco Candel va escriure Els altres catalans (1964),un dels llibres cabdals de la bibliografia de l’escriptor, i que descriu les múltiples problemàtiques dels immigrants que van arribar a Catalunya a la primera meitat del segle XX.
Una narració sincera, en primera persona, que avui en dia encara té vigència.El 17 de febrer es feia l’acte institucional commemoratiu a la Generalitat, el primer d’una sèrie d’esdeveniments amb què es vol homenatjar l’escriptor durant tot un any. N’hi haurà de diferents tipus,des del memorial Francesc Candel per recordar Max Cahner, editor d’Els altres catalans, passant per diferents debats i actes acadèmics, la presentació del llibre Barcelona i Candel , l’estrena de l’obra de teatre
Els altres catalans o la inauguració d’un monument, entre d’altres.“A Catalunya vam tenir la sort de tenir un Candel”, deia l’expresident Jordi Pujol,que juntament amb Artur Mas van encapçalar l’acte al Palau. Pujol afegia: “Un Candel no és un especialista però és algú que viu el problema des de dins, que el viu en ell mateix. I que a més a més aquesta experiència no se la queda per ell. Fa que en participi la societat i es dónala circumstància que és capaç d’explicar-ho d’una manera entenedora, no sàvia i impactant”.
Pujol va destacar la capacitat d’integració de l’escriptor i va assegurar que la seva visió de la immigració, que va deixar plasmada l’any 1964, recull molts dels problemes que té actualment Europa,també pel trànsit de persones a la recerca d’un futur millor.De la seva banda, el president de la Generalitat, Artur Mas, qualificava Candel com “un alquimista de les relacions humanes”. “No va ser un especialista, no tenia el títol de sociòleg. Però no li calia. “Va ser un mestre”, afegia el cap del Govern, que durant l’acte també va llegir una carta de Maria Candel (filla de l’escriptor) que li ha enviat personalment per agrair-li els actes de celebració i en què qualificava el seu pare com un “home estimat per tots”.
També hi va intervenir el sociòleg Salvador Cardús, que va qualificar Candel com “un dels deu personatges més importants que hi ha hagut al país al segle XX”.Cardús va recordar petites anècdotes dela publicació del llibre, com que l’editor Max Canher va encarregar-li el llibre el1958 i que va proposar-li de títol ‘Nosaltres els immigrants’. Una propostaque Candel va rebutjar enèrgicament.El sociòleg també va destacar la capacitat de Candel per estudiar i entendre la immigració i explicar-la d’una manera tan clara i entenedora, ressaltant que l’any de la seva publicació, “en només tres setmanes es van vendre 30.000 exemplars”.
A l’acte també hi van intervenir el director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, Jaume Sobrequés, l’exdiputat al Parlament de Catalunya Rafael Hinojosa i el president de la Fundació Paco Candel, Pere Baltà. Aquest últim va agrair les facilitats i la feina feta per part de tots els membres de la fundació i de totes aquelles institucions que han acollit d’una manera entusiasta el projecte de commemoració del 50è aniversari. A més a més, va fer un repàs d’alguns dels actes que es faran durant aquest any 2014 destacant, per exemple, la presentació d’algunes obres editades sobre Candel o el darrer acte, que es farà al Palau de la Generalitat. Durant la cerimònia també es va descobrir el cartell commemoratiu de l’aniversari, de l’artista Joan-Pere Viladecans, que és membre de la Fundació Paco Candel i que amb aquesta obra ha volgut retre homenatge a l’escriptor.

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.