El 91% dels pisos turístics de la Marina no compleixen la normativa

El 91% dels pisos turístics de la Marina no compleixen la normativa
El 91% dels pisos turístics de la Marina no compleixen la normativa

Els turistes que venen a Barcelona cada any són cada cop més: dels 6,5 milions de visitants registrats l’any 2009, la capital catalana en va rebre més de 9 milions el 2016. Els veïns dels barris amb més afluència turística han aprofitat per llogar el seu pis als estrangers i, així, treure’s uns beneficis. Últimament també ho fan alguns veïns dels barris de la perifèria, com la Marina. Però per poder fer aquesta activitat cal registrar l’immoble com a habitatge d’ús turístic i pagar els impostos corresponents. A la Marina, la majoria no ho fa.

“El turisme depredador s’està menjant els barris. cheap albion gold L’han deixat créixer sense mesura”

El 91% dels pisos turístics al barri no tenen aquesta llicència. albion silver Per tant, són il·legals. Així ho mostra un mapa elaborat per lEngranatge. albion gold Aitor Lázaro, un dels seus membres, és l’autor de la campanya, que vol visibilitzar la problemàtica de la massificació turística a la ciutat. “El turisme depredador s’està menjant els barris. L’han deixat créixer sense mesura”, lamenta. cheap albion silver Això comporta un augment del preu dels lloguers, problemes de convivència i que els veïns hagin de marxar dels seus barris. “A la Marina això no és tan exagerat perquè fins ara està fora de la lògica de la marca Barcelona, però volem deixar clar que no està lliure d’aquest problema”, avisa.

“La Marina està fora de la lògica de la marca Barcelona, però no està lliure del problema”

Per això, des de l’Engranatge demanen a l’Ajuntament, la Generalitat i l’Estat espanyol que aprovin mesures per frenar l’impacte negatiu del turisme. Aitor Lázaro veu difícil una actuació ferma dels governs català i espanyol “per les seves ideologies”, però confia en el paper del govern municipal. Esther Pérez, consellera de la Marina, assegura que “a priori” la massificació turística no arribarà al barri. Ara bé, apunta: “A les zones cèntriques ja no es pot assumir més turisme. buy albion gold On queda espai per a què el turisme creixi? A la perifèria”. Per això, aposta per la seva regulació. cheap albion gold “Hem ampliat el parc d’habitatge públic, hem posat multes a plataformes com Airbnb i estem fent una campanya de sensibilització”. buy albion gold Aquesta campanya, segons Pérez, consisteix a explicar als veïns que no registrar els habitatges d’ús turístic va en detriment del mateix barri.

Entitats veïnals i el districte creuen que la massificació turística no arribarà al barri a curt termini

“El que ha fet l’Engranatge també s’està fent des del consistori”, ha anunciat la consellera. En aquesta línia, una de les mesures impulsades per l’Ajuntament és l’ampliació del cos d’inspectors i identificadors. L’objectiu d’aquest grup és situar els pisos, estudiar les seves condicions i comprovar si tenen o no la llicència corresponent. Un cop poden demostrar alguna irregularitat, s’estableixen sancions que poden arribar als 60.000 euros per a les empreses. Esther Pérez, però, puntualitza que els particulars també poden ser sancionats per aquesta pràctica il·legal. El nombre de pisos turístics sense llicència, però, creix més ràpid que els recursos de l’Ajuntament per ampliar el cos d’inspectors i identificadors, actualment format per 40 persones. Les iniciatives municipals no aconsegueixen frenar el fenomen turístic actual; tampoc a la Marina. Des del districte animen els veïns a comunicar tots els casos que coneguin. De fet, algunes entitats del barri ja demanen que es vigili el possible impacte del turisme a la zona.

El districte de Sants-Montjuïc anima els veïns a denunciar els pisos turístics il·legals que coneguin

Antonio Guillén, president de la Unió d’Entitats de La Marina, assegura que el barri no té un bon transport públic ni atracció turística com perquè hi hagi una massificació. Considera que la majoria de veïns ho fan “per viure i arribar millor a final de mes, no per invertir ni negociar”. Tot i això, demana que no es permetin actes il·legals amb el turisme. Aquesta també és una petició que fa la Coordinadora-Fed. de les Associacions de Veïns i Comerciants de la Marina de Port i Prat Vermell. Abdó Florencio, soci fundador, no veu “gran perill” a la Marina, però alerta: “El barri es pot convertir en una zona dormitori on els turistes vindran a dormir i gastaran només al centre. Els beneficis no seran per al conjunt dels veïns”, lamenta. buy albion silver Organitzacions, entitats veïnals i des del districte de Sants-Montjuïc consideren que la massificació turística no arribarà a la zona a curt termini, tot i que ja hi han posat la vista: no volen que el veïnat ni el comerç del barri s’hi vegin perjudicats. I coincideixen en el fet que la pràctica il·legal que fan alguns veïns sobre els habitatges d’ús turístics no ajuda.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.