Com segueixo una dieta baixa en sal?

CAP La Marina informa |

És molt important reduir el consum de sal a la nostra dieta.
Per compensar l’excés de sal, l’organisme reté líquid, provocant un excés de líquid que fa treballar més al cor. Una dieta baixa en sal (hiposòdica) no només s’aconsegueix reduint o anul·lant l’ús de sal per cuinar, ja que hi ha molts aliments rics en sal. Encara que de vegades sigui difícil seguir estrictament una dieta baixa en sal, és essencial ja que l’ajudarà a sentir-se millor.

Què és una dieta hiposòdica?
És aquella que no supera una ingesta de més de 2-3 grams de sal al dia. Perquè ens fem una idea, una cullereta de cafè suposaria 2.3 g. de sal.

  • Com puc seguir una dieta hiposòdica?
    Les mesures bàsiques són les següents:

    No tiri sal als menjars.

    Triï productes que per naturalesa són baixos en sal.

    Llegeixi les etiquetes dels envasosNo tiri sal als menjars
    L’ajudarà, el no col·locar el saler sobre la taula i no tirar sal al moment de cuinar. Amb aquestes mesures ja reduirà en un 30% el consum. La queixa més sentida és que els menjars “no tenen gust de res sense sal”: experimenti per donar més sabor amb espècies baixes en sal com el romaní, canyella, pebre o julivert o provi d’amanir les amanides amb suc de llimona natural.

    Triï productes que per naturalesa són baixos en sal.
    Els productes frescos són tots per naturalesa baixos en sal; això es pot aplicar a la fruita, verdura, carn o peix. Llegums com els cigrons o les llenties són productes també permesos, sempre que no estiguin precuinats. Eviti tot tipus d’embotits (xoriço, llonganissa, pernil tant serrà com, els productes congelats, qualsevol tipus d’aliment cuinat i envasament i els productes enllaunats (per exemple el tomàquet).

    Llegeixi les etiquetes dels envasos
    Llegint atentament les etiquetes aprendrà que productes són alts o baixos en sal. En les etiquetes, així com es nomena el valor energètic, es nomenen els mil·ligrams de sal. Com a regla general, i com ja havíem comentat, la majoria dels aliments processats i envasaments o enllaunats porten un alt
    percentatge de sal.

    Consells per fer el canvi més fàcil
    Canviar els hàbits en la alimentació pot ser molt difícil, pot portar setmanes fins que s’acostumi al sabor dels menjars sense sal. Seguint aquests consells esperem fer el canvi més fàcil:

    Faci els canvis lentament, en comptes d’una forma radical.
    Adapti els aliments que més li agraden en comptes d’intentar canviar tota la dieta.
    Mantingui a la vista una llista d’aliments baixos en sal.
    Aprengui quins aliments són alts en sal i no els compri per evitar temptacions.

    Coses a tenir en compte
    – Eviti, en general, qualsevol medicament en forma efervescent.
    – El símbol químic del sodi és Na, pot trobar-li-ho així en les etiquetes o com a clorur sòdic (NaCl).
    – Eviti les begudes gasoses ja que gairebé sempre contenen bicarbonat o carbonat sòdic.
    – Gran quantitat de conservants utilitzats en alimentació tenen sodi en la seva composició. Ho veurà en forma de sulfit sòdic, caseïnat sòdic o benzoat sòdic.
    – Vagi amb compte amb els productes etiquetats com a “bons per al cor”, generalment són baixos en greix i per afegir-los sabor s’utilitza una quantitat alta de sal.

    Com menjar en restaurants sense saltar-me la dieta hiposòdica?
    Pot ser difícil mantenir una dieta baixa en sal estricta si es menja fora de casa, però amb unes normes senzilles pot reduir la ingesta al màxim.

    Triï restaurants que utilitzin fonamentalment productes frescos.
    • No prengui productes empanats.
    • Sol·liciti que li preparin el menjar sense afegir sal.
    • No demani plats que continguin salses.
    • L’amanida, si pot ser, que sigui sense amanir perquè ho pugui fer vostè mateix sense incloure sal.
    • Limiti al màxim l’ús de condiments rics en sal com el ketchup, la mostassa i la maionesa.
    • Compte amb plats gratinats amb formatge, sofregits i guisats.
    • Altres productes a evitar són pa fregit, olives verdes o negres, formatge ratllat, amanida de pasta, amanida russa, amanida de col, pipes de gira-sol, vinagretes i amaniments preparats.
    • Tots els aperitius com a patates fregides de borsa, crispetes de blat de moro, galetes salades o cacauets són molt alts en contingut de sal.
    En restaurants de menjar ràpid com pizzeries o hamburgueseries és pràcticament impossible aconseguir aliments baixos en sal; intenti evitar aquest tipus de restaurants.

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.