Troben el gen que permet als càncers de mama fer metàstasi a l’os

Identifiquen un gen clau per detectar precoçment els pacients que estan en risc de desenvolupar metàstasi d’os i accelerar el desenvolupament del primer tractament preventiu contra la metàstasi òssia.

La trobada d’aquest gent ha sigut possible gràcies a un estudi liderat per l’investigador de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i publicat al “Journal of National Cancer Institute

La metàstasi òssia és l’únic tipus de metàstasi de què es disposen fàrmacs que, tot i que no la curen, la controlen. Tot i això, la teràpia només s’administra quan la metàstasi es manifesta i acostuma a ser massa tard.

Estudis preliminars semblen indicar que els mateixos fàrmacs per tractar-les serien igualment vàlids per evitar-les. És per això que pot ser molt important identificar els pacients que estiguin a risc de desenvolupar-ne metàstasi: “És aquí on el descobriment de l’IRB Barcelona pot ser de gran utilitat per a la clínica”, declara Gomis.

El tractament preventiu contra la metàstasi a os pot tenir efectes secundaris i un cost elevat, per la qual cosa no es pot administrar massivament, sobretot quan només un 15-20% desenvolupa metàstasi amb el temps. Els experiments de l’IRB Barcelona s’han centrat a analitzar tumors de mama estrogen receptor positiu, el que més específicament fa metàstasi a l’os i que representa el 80% dels de mama. També revelen que el gen MAF és el director que encén tot un programa de funcions cel·lulars que permeten que es produeixi la metàstasi.

Els investigadors han analitzat més de 900 mostres clíniques de tumors de mama primaris en fase inicial, i, per als que tenen el gen MAF alterat, el risc de metàstasi a os és 14 vegades superior als que no el tenen alterat.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.