PICADES

(Zotal Laboratorios)

Amb l’inici de la primavera començarem a gaudir de la natura i també a patir de les picades dels insectes.

Al nostre medi podem trobar picades de mosquits. La seva saliva es irritant i produeixen inflamació i picor a la pell. Les vespes o abelles piquen a través del fibló, produint dolor, envermelliment i inflamació a la pell. Algunes persones son al·lèrgiques i poden experimentar reaccions greus. Les aranyes solen introduir verí en petites quantitats i les paparres no solen produir picor ni dolor al principi, encara que poden transmetre alguna malaltia. Es troben a zones rurals i ramaderies, però també als parcs i jardins urbans i, per tant, als animals domèstics.

Com evitem les picades?

Podem vestir amb màniga llarga i pantalons llargs. Utilitzar calçat tancat. En zones boscoses podem utilitzar mitjons que cobreixin la part inferior del pantaló. Evitar asseure al terra o en zones amb vegetació. Vigilar la pell dels animals domèstics o aplicar antiparasitaris. La roba amb perfum o de colors brillants atrauen els mosquits. Podem fer ús de repel·lents, evitant el contacte directe amb les mans i mucoses i evitar aplicar sobre ferides.

I si ens pica que podem fer?

Hem d’examinar la zona de la picada. Si veiem l’insecte adherit a la pell hem de retirar-lo. Si es una paparra hem de treure-la sencera procurant no trencar-la, preferiblement amb unes pinces agafant el cap i fer una tracció suau cap amunt. Si les abelles i vespes deixen el fibló el retirarem raspant la pell. S’ha d’evitar tirar del fibló o pressionar la pell del voltant.

Després podem netejar la picada amb aigua i sabó durant uns minuts i aplicar qualsevol antisèptic. Es important desprès rentar-se bé les mans. Per reduir el dolor es possible aplicar gel, compreses d’aigua freda o prendre un analgèsic.

Si hi ha inflamació intensa podem elevar l’extremitat. Procurar no rascar-se ja que pot empitjorar la ferida o produir infecció. Evitar aplicar remeis tradicionals con fang, oli, pasta de dents o vaselina.

Consultar a qualsevol centre de salut si el braç o la cama de la picada te un color pàl·lid, vermell intens, es queda fred o es molt dolorós. També si presenta malestar general, febre o es al·lèrgic al verí d’algun insecte. Si ens trobem davant d’una persona que ha patit una picada i presenta dificultat per respirar, palpitacions, vòmits, mareig o pèrdua del coneixement s’ha de trucar al 112 i, si tenim coneixement, iniciar mesures de reanimació cardiorespiratòria.

Elena Palomino Español, metge de família

CAP LA MARINA

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.