De l’1 al 10…? Reflexionant sobre el dolor crònic

Blanca Sitges Vernis. Resident 2n any d’Infermeria Familiar i Comunitària. CAP Dr Carles Ribas

“De l’1 al 10… quina intensitat té el seu dolor?” Crec que és l’aspecte que més exploro en un matí a urgències d’Atenció Primària (AP). El dolor és una experiència que apareix davant d’una lesió real o una amenaça, i no sempre depèn únicament del dany produït, sinó que es veu influenciat pel component sensorial, emocional, cognitiu, cultural i social de qui el pateix. Cal reconèixer i aclarir bé aquest punt. No serà el mateix mal el que pateixo jo que la companya que tinc al cantó tot i que estiguem davant d’una mateixa situació, això es deu al component subjectiu i la influència de l’experiència prèvia en la vivència del dolor.

Diferenciem un dolor agut (poques hores-dies, cedeix si tractem la causa); d’un dolor crònic, que es manté més de 3 mesos i apareix més de 5 dies per setmana. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) classifica el dolor crònic en: primari, oncològic, postquirúrgic o posttraumàtic, neuropàtic (associat a la lesió d’un nervi), orofacial i cefalea, visceral i múscul-esquelètic. Tots ells poden tenir, aparentment, una causa tractable, excepte el dolor crònic primari, que es defineix com l’alteració funcional o estrès emocional que no s’explica per una altra causa, és a dir, no té un dany orgànic que expliqui la seva aparició.

A Espanya, el 18% de la població pateix dolor crònic i, a Catalunya, el 31% dels majors de 15 anys, sent més prevalent en dones. Més del 50% de les consultes d’AP estan relacionades amb el dolor crònic, sent la principal causa els problemes múscul-esquelètics (lumbàlgies, dolor cervical…). Com podem fer front a tant dolor? Són els fàrmacs l’única solució?

Sabent que l’expressió del dolor pot ser molt variada, l’haurem d’abordar de maneres variades, fent present el tractament farmacològic i el no farmacològic. Sovint veiem una confiança excessiva i abús dels fàrmacs, però cal fer un pas endavant i buscar teràpies complementàries. Tal com explica el Consens català de dolor crònic no oncològic, el dolor crònic provoca una sensibilització central i una plasticitat neuronal, és a dir, disminueix el llindar del dolor i la capacitat d’adaptar-se. Cal intervenir amb teràpies que ajudin a millorar l’aprenentatge de conductes d’adaptació i educar en el dolor: entendre què és i quina és l’amenaça física o emocional que el fa aparèixer, per treballar directament en la seva causa. Les tècniques cognitives, l’exercici físic o les tècniques de relaxació són estratègies eficaces per revaluar la causa, millorar l’afrontament i el mateix maneig del dolor. Tot això ens ajudarà a dessensibilitzar progressivament, reeducar les nostres respostes a estímuls dolorosos i restablir circuits cerebrals.

El dolor és molt invalidant i limita el dia a dia. L’objectiu del tractament no ha de ser únicament la seva desaparició immediata a base d’analgèsics, cal també la voluntat de buscar altres teràpies per millorar la qualitat de vida i continuar endavant. Si tens dubtes o necessites suport, ens trobaràs al CAP, a la teva disposició.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.