Salut, l’energia de cada dia

La factura que té l’energia i ara també el preu dels aliments que comprem, ens preocupa i agafem consciència del cost de viure el nostre dia a dia.
A escala social, com optimitzar el que tenim, i no només com obtenir i consumir productes, comença a ser molt important. L’energia del nostre cos no només depèn de què menja o consumeix, sinó també de com menja i com utilitza la seva energia.

1. El sucre amagat i l’energia enganyosa
Sabíeu que una llauna de refresc supera la quantitat diària de sucre recomanada? Més del 75 % de sucre que consumim avui en dia és invisible, és afegit o refinat, és a dir, sense cereal, fibra, sense closca, que no és fruita, verdura o llegum, i es relaciona no només amb l’obesitat sinó també amb la síndrome metabòlica: Tendència a la inflamació, hipertensió, colesterol,… i cansament; més sucre, més envelliment. Evitar el consum de sucre no implica sotmetre’s a restriccions alimentàries, sinó d’evitar afegir sucre, identificar aliments processats (envasats), cercar alternatives i conèixer endolcidors com la mel o com verdures dolces (les carabasses, les cebes, les pastanagues…).

2. Si m’inflama o m’irrita, em desnodreix
La inflamació és un mecanisme natural d’activació de les nostres defenses per a la reparació del cos i l’eliminació de microorganismes i tòxics; l’organisme “es molesta, s’inflama”, procés que necessita energia; però si existeix un excés d’agressions, perdem energia. Les agressions poden ser a tot nivell, per exemple, l’intestí es “molesta menys” si mengem pa de cereals variats,de massa mare i ben mastegats; a més, si no digereixo bé, aprofito menys tots els aliments.

3. Menjar sempre el mateix, afavoreix el cansament
L’hormona del creixement que ens permet recuperar energia mentre dormim, es veu estimulada per aliments amb proteïna variada d’origen animal petits (aus, peix petit, conill ) a la nit, sense excessos de sucre. L’activitat de la tiroide pot disminuir en un 10% a partir dels 40anys provocant cansament, dolors musculars,… i es veu estimulada per la varietat de fruites, hortalisses i verdures cuinades, a més de l’exercici físic regular.

4. Més pantalles, més estímuls, menys energia
El nostre cervell té una regió que serveix per al record recent, la planificació i la personalitat. De petits, aquesta part respon a imatges, llum, moviment pel seu aprenentatge; això es relaciona amb un neurotransmissor anomenat dopamina. Si abusem d’estímuls, com les pantalles, es genera major necessitat d’estímuls per a mantenir la mateixa atenció, el qual demana major energia, impedint la concentració, la tranquil·litat i el descans. Podem afavorir la presència de dopamina, descansant a la nit i amb els llegums, que enforteixen el nostre cervell.
Com el cos gestiona l’energia,està relacionat amb el seu metabolisme (conjunt de reaccions químiques), les hormones, les defenses i els aliments, entre d’altres.
Si teniu algun dubte, consulteu el vostre equip de salut.
_________________________________________________________
Anna Armengol Cervera
Metgessa resident de Medicina Familiar i Comunitària
CAP Doctor Carles Ribas

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.