L’obesitat

L’obesitat representa un problema de salut considerable a dia d’avui. Incrementa el risc de patir malalties cardiovasculars (com la hipertensió arterial o els infarts cardíacs), de desenvolupar diabetis mellitus, trastorns respiratoris i fins i tot pot augmentar el risc d’aparició de certs tipus de càncer.

Es defineix l’obesitat com aquell excés de pes corporal a expenses de teixit greixós. Per a calcular l’excés de pes, s’utilitza una fórmula coneguda com a índex de massa corporal (o IMC per les seves sigles), que agafa el pes de un individu (en kilograms) i el divideix dues vegades per la seva alçada (en metres), obtenint com a resultat un número. Si aquest número és més gran de 30kg/m2, llavors es considera que la persona en qüestió pateix obesitat en base a la seva alçada (ja que no és el mateix pesar 90kg fent 2 metres d’alçada que fent 1,60 metres).

Així doncs, ja sabem que l’obesitat pot esdevenir un factor notable que empitjora la nostra salut, i sabem calcular si estem a prop de patir-la o si ja la patim, però… Què causa l’obesitat i, sobretot, què podem fer evitar-la o fer-la desaparèixer?

Tot i que pot semblar una pregunta fàcil de respondre, en realitat no ho és tant. I és que a Catalunya, al 2014, un 33,3% de la població d’entre 18 i 74 anys patia sobrepès (un IMC entre 25 i 30 kg/m2) i un 15,1% obesitat.1 Això vol dir que un 48,4% de la població, és a dir, gairebé la meitat de catalanes i catalans patien un excés de greix que pot comprometre la seva salut. Així doncs, això posa de manifest que cal conscienciar-nos sobre la importància de mantenir un pes adequat a l’alçada i sobre com fer-ho.

En realitat, la teoria és molt fàcil de comprendre: el greix és la manera que té el nostre cos d’emmagatzemar energia. Dit d’una altra manera, quan al nostre cos li sobra energia, guarda aquesta energia en forma de greix per a poder-la fer servir quan la necessitem en un futur. Llavors, l’obesitat es tracta d’un problema on estem emmagatzemant massa energia… I d’on prové aquesta energia? Com podem fer que el nostre cos deixi de fabricar greix?

Doncs bé, si el greix és un dipòsit, un magatzem d’energia, si volem desfer-nos de l’excés de greix el que hem de fer són dues coses: disminuir l’entrada d’energia al dipòsit i incrementar-ne la sortida. D’aquesta manera, les reserves d’energia les anirem gastant mica en mica i, d’aquesta manera, perdent l’excés de pes.

L’entrada d’energia al nostre cos és l’alimentació (en forma de calories), i la perdem mitjançant l’activitat, fonamentalment física (també en forma de calories). D’aquesta manera, és tot matemàtic: si gastem més calories fent exercici de les que guanyem en la dieta, anirem perdent pes mica en mica. No hi ha dietes màgiques, ni productes miraculosos que facin perdre pes: aquesta és l’única manera que tenim de perdre pes fins ’arribar a un pes saludable.

Si tens dubtes sobre com fer una dieta saludable baixa en calories, com fer exercici… demana hora al CAP i et podrem donar més informació!

1Observatori del Sistema de Salut de Catalunya: Enquesta de Salut de Catalunya 2014. Departament de Salut (Generalitat de Catalunya).

David Riaza García. Metge resident  Medicina Familiar i Comunitària. C.A.P Doctor Carles Ribas.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.