Colau demana vots a Sants per a forçar PSC i ERC a “fer polítiques d’esquerres”

Ada Colau en un míting.

Text: Victor Recacha

L’alcaldessa de Barcelona Ada Colau va ser ahir al districte de Sants-Montjuïc, on va demanar guanyar les eleccions i ser reelegida amb més vots per a així liderar un govern progressista que “forci les forces d’esquerra a fer polítiques d’esquerra”. En una clara al·lusió al PSC i Esquerra Republicana, va criticar que siguin partits “sensibles a les pressions d’alguns interessos privats” o que hagin bloquejat iniciatives com la consulta per a municipalitzar l’aigua o el tanatori públic.

Ho va dir en un míting de Barcelona en Comú sobre economia justa de cara a les eleccions municipals del dia 26, que es va celebrar al costat de la parada de metro de Plaça de Sants. Un acte de campanya en què la va acompanyar Arcadi Oliveres, economista i activista per la pau mundialment reconegut i premiat per la seva implicació en l’activisme social. També van ser-hi la regidora de Feminismes i LGTBI i de Sants-Montjuïc Laura Pérez i Gerardo Pisarello, fins ara tinent d’alcaldia, que deixa el càrrec per a passar a ser el número 3 d’En Comú Podem al Congrés dels Diputats i no repetirà a la llista municipal de BeC.

Oliveres amb Colau, Pérez i Pisarello.

L’acte també va ser el primer de la campanya on Colau va enfrontar protestes veïnals. En aquest cas, es va tractar d’una manifestació de l’AFA de l’Escola Cal Maiol durant la qual els participants van exhibir pancartes davant del míting. Les famílies dels alumnes s’oposen que hi hagi un parc de neteja al soterrani del futur institut-escola en unes noves instal·lacions a Can Batlló que està projectat que comparteixin ambdós equipaments. En un vídeo compartit a Twitter per Nació Digital, es pot veure com l’alcaldessa es va apropar a parlar breument amb els afectats de les seves reivindicacions.

Durant l’acte, Colau també va rebutjar els “processos d’especulació que porten a l’expulsió de veïns i del comerç de proximitat” i va treure pit de la seva gestió econòmica davant d’una situació que el seu equip va trobar, diu, desbocada en arribar al consistori.

Can Batlló acollira un nou institut-escola i, en principi, un centre de netja.

Arcadi Oliveres també va defensar la gestió de Colau i va advocar per la municipalització de serveis com l’aigua i la funerària. Va assenyalar que queda molt per fer, com rebaixar el deute amb la banca privada i cercar alternatives com ara les banques municipals. També va alertar dels actors que només busquen especular i va afirmar que a la Unió Europea hi ha qui “pressiona constantment perquè triomfi l’economia especulativa”.

Oliveras és un dels fundadors del moviment anticapitalista i independentista Procés Constituent. Va sonar com a possible cap de llista de Catalunya Sí Que Es Pot de cara a les eleccions del 27S de 2015, però va rebutjar l’oferta d’encapçalar la candidatura.

Arcadi Oliveres amb Ada Colau a l’acte de Sants.

Es dona la paradoxa que Oliveres recolza públicament la candidatura dels comuns a Barcelona, però no així a Badalona, on ha donat suport a l’exalcaldessa Dolors Sabater. Sabater, professora i activista, lidera la coalició progressista La Badalona Valenta, una candidatura integrada per la confluència ciutadana Guanyem Badalona en Comú i Esquerra Republicana. L’aliança competirà electoralment amb la llista oficialista dels comuns que compta amb el vist-i-plau de la direcció nacional, Badalona en Comú Podem, de manera que totes dues concorreran per separat contra l’alcalde Àlex Pastor (PSC) i l’exalacalde Xavier García Albiol (PP).

Al llarg del míting a Sants, va intervenir també la regidora Laura Pérez, número 4 a la llista de BeC. Va assegurar haver aconseguit “una ciutat referent en feminismes i més justa”. Per part seva, Pisarello va posar el focus en el fet que el govern Colau hagi aconseguit, al seu parer, demostrar que hi ha una alternativa a l’economia neoliberal.

Suports internacionals

Darrerament, Ada Colau ha rebut el suport de diverses personalitats de l’àmbit internacional. Ahir, va ser recolzada per Naomi Klein. La directora de cinema, escriptora, periodista i activista canadenca va demanar el vot per la seva candidatura en un vídeo a Twitter citant el “laboratori viu” que representa Barcelona, un “experiment democràtic feminista i igualitari”.  Klein també destaca el projecte de les superilles, l’energètica municipal i el combat contra l’especulació i la gentrificació i assegura que la gent desesperançada per les desigualtats i l’auge de l’extrema dreta li parla de Colau.

Naomi Klein en un acte amb Ada Colau.

L’alcaldessa Colau proposa un ‘green new deal’, en referència a un paquet d’estímuls econòmics per a invertir massivament en la lluita contra l’emergència climàtica. Des de BeC, asseguren que aquesta proposta està “inspirada”, precisament, en Naomi Klein i la política americana Alexandria Ocasio-Cortez.

Owen Jones, referent de Momentum, l’ala esquerra dels laboristes britànics.

Durant la campanya, Colau també ha comptat amb el suport d’Owen Jones, activista britànic d’esquerres i pels drets LGTBI, columnista de The Guardian i vinculat al Partit Laborista de Jeremy Corbyn. El jove comentarista polític, referent de l’esquerra al Regne Unit, s’ha presentat a Barcelona aquesta setmana per a participar en un míting de la confluència dels comuns el passat dilluns, on va proclamar que “Barcelona en Comú i Ada Colau són un far d’esperança per tothom”. També va estar repartint propaganda electoral al metro ahir, va fer un vídeo donant suport també a Podemos de cara a les eleccions europees i fins i tot va publicar un twit en català.

Owen Jones a Barcelona (3r a la imatge).

Completa l’onada de recolzaments externs l’arquitecta i urbanista de renom brasilera Raquel Rolnik. L’exdirigent de l’ONU en matèria de dret a l’habitatge també va repartir propaganda electoral a peu de metro i va participar en un míting en el qual va defensar la reelecció de l’alcaldessa com alguna cosa més que el reconeixement a les seves polítiques, perquè representaria “una esperança per a les ciutats del món”.

Raquel Rolnik.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.