El futur del barri centra un debat acalorat de cara a les eleccions municipals del 26 de maig

Victor Recacha i Y.L.

El passat dimecres 8 de maig s’ha celebrat el debat electoral amb motiu de les eleccions municipals del proper dia 26 que, organitzat per aquest mitjà, ha generat una gran expectació entre el veïnat. A les 7 de la tarda, la sala polivalent de la Biblioteca Francesc Candel s’ha omplert de gom a gom i fins i tot una part dels assistents han hagut de restar drets, al fons. Els candidats i candidates a les llistes municipals han parlat des dels set micròfons amb què La Marina FM retransmetia l’acte en directe.

Foto: Agustín Forteza

Polítiques socials, polítiques econòmiques i el Pla de Barris han estat els tres primers blocs d’un debat intens on els veïns, incisius, han plantejat les seves inquietuds i han deixat sentir aplaudiments, xiuxiuejos espontanis de reprovació, o fins i tot alguna actitud exasperada en front del que plantejaven els candidats.

En representació dels set partits polítics de l’actual consistori, hi han participat:

Barcelona en Comú 

Foto: Rafel Vidal.

Ancor Mesa, de Barcelona en Comú, és el número 13 a la llista de la confluència de l’actual alcaldessa Ada Colau, que aspira a revalidar l’alcaldia.

Mesa, sociòleg de formació, ha adoptat una actitud combativa amb la gestió tant de l’exalcalde Xavier Trias com de la Generalitat. Ha destacat la inversió a La Marina al llarg del mandat que s’acaba i ha compromès la construcció de la piscina municipal al Poliesportiu La Marina al mandat que comença. “Som els que més hem fet per l’habitatge”, va assegurar alhora que reivindicava l’arribada del metro al barri. També ha defensat la creació d’una empresa energètica pública i ha intentat marcar perfil bo i advertint que aquestes eleccions van de “posar una catifa vermella a l’especulació”

o bé “d’un futur just i verd per a uns barris populars que apostin per la diversitat i la innovació.”

JxCat

Foto: Rafel Vidal.

Georgina Lázaro és la número 21 en una llista que encapçalen l’exconseller empresonat Quim Forn amb els també exconsellers Elsa Artadi, Ferran Mascarell i Neus Munté per Junts per Catalunya.

Lázaro, jurista de formació i actual consellera al Districte de Sants-Montjuïc, s’ha mostrat serena en les seves intervencions. Ha defensat  que “La Marina és per on pot créixer la ciutat”, així com “la construcció d’una escola bressol” i “d’un corredor cívic que connecti La Marina a l’exterior caminant,”. En matèria de mobilitat, ha atorgat a la Generalitat el mèrit de l’obertura de l’estació de metro Motors (L10) i ha tret pit de la xarxa ortogonal d’autobusos, “que es va començar a implementar en el mandat de Trias”. I una picada d’ullet al teixit associatiu: “Sabeu, del mandat anterior, que nosaltres som propers a les associacions.”

Plataforma Barcelona, capital europea

Foto: Rafel Vidal.

Marilén Barceló és la número 6 de llista que lidera la candidatura de Manuel Valls a Barcelona, és també l’actual regidora portaveu a l’Ajuntament de Barcelona del grup municipal de Ciutadans (Cs).

Psicòloga de formació, Barceló ha projectat una imatge solvent. A les seves intervencions ha brandat “un sí rotund” a la remodelació del Passeig de la Zona Franca amb un bulevard i ha promès construir 10.000 habitatges, uns 7,500 dels quals de lloguer assequible, en el termini de dos mandats. També ha denunciat que el 20% de la població es troba en risc d’exclusió social (al districte el risc s’apuja al 26%) i ha proposat algunes millores en els serveis socials.

ERC

Foto: Rafel Vidal.

Jordi Fexas és el número 14 en la candidatura municipal d’Esquerra Republicana-Nova Nou Futur, encapçalada pel tàndem d’Ernest Maragall (exconseller socialista) i Elisenda Alamany (exdiputada i exportaveu de Catalunya en Comú-Podem). Llicenciat en història i en altres ciències socials, es considera sobre tot un activista veïnal de Sants, “des dels anys 80”.

Amb un tarannà vehement, Fexas ha proposat dissenyar “un pla estratègic per a La Marina” per tenir clares les prioritats d’inversió, i també ha esmentat el greuge existent entre la riquesa que es genera al territori i la preocupant situació social. En mobilitat, la seva aposta passa per “acabar de completar el metro” perquè “la veritable connexió del barri arribarà amb l’extensió de la Línia 2” i  també “connectar La Marina amb la resta de la ciutat pel front marítim.”

PSC

Foto: Rafel Vidal.

Montserrat Ballarín és la número 4 pel Partit dels Socialistes de Catalunya i l’actual presidenta del districte de Sants-Montjuïc, ha estat regidora en diverses àrees de l’Ajuntament de la ciutat.

Ha exhibit bagatge polític i ha mostrat  el seu domini dels temes que s’anaven tractant. Davant la proposta d’alguns veïns que La Marina constitueixi districte propi i separat de Sants, ha apostat per convertir l’actual  districte “en un veritable ajuntament de proximitat amb més inversions als barris”, construir el poliesportiu, reforçar l’educació amb la reforma d’edificis i beques menjador i reformar el Passeig de la Zona Franca “dinamitzant el comerç de proximitat”. Ha considerat que, “amb només un 6% del pressupost executat”, “el Pla de Barris és una magnífica idea mal executada”, tot recordant que “la Llei de Barris va ser impulsada pel Tripartit i va ser clau per a reduir les desigualtats a tota Catalunya”. La seva proposta estrella ha estat “construir 1.000 habitatges de lloguer públic a l’any” apostant per la rehabilitació i els ajuts al lloguer.

PP

Foto: Rafel Vidal.

José Antonio Calleja, que comparteix la candidatura de Josep Bou al Partit Popular, és l’actual conseller del PP al districte de Sants-Montjuïc. De formació, és llicenciat en Criminologia i funcionari de la Generalitat.

Amb un estil entre provocatiu i reivindicatiu, ha criticat que “no hi hagi pisos per a oferir a les famílies de La Capa”, per tal de prometre 8.000 nous habitatges públics a la ciutat “aprofitant que a La Marina del Prat Vermell i a Can Batlló hi ha espai”. S’ha declarat escandalitzat pel fet “que sigui tan car morir-se” i n’ha responsabilitzat  l’executiu de BeC. També ha advocat per les reformes: Passeig de la Zona Franca amb bulevard, millor enllumenat, impuls de la plaça i el Mercat de La Marina i desencallar el casal d’avis i centre de dia pendents de construir al costat del Poliesportiu La Marina. Ha defensat també més seguretat i les línies de bus 37 i 91, així com la millora de les freqüències de pas dels busos.

Foto: Rafel Vidal.

CUP

Pere Casas és actual regidor a l’Ajuntament de la Candidatura d’Unitat Popular-Capgirem Barcelona i va representar l’alcaldable cupaire Anna Saliente al debat. De perfil vinculat a la cultura i al sindicalisme de la CGT, Casas ha treballat com administratiu a l’Institut de Cultura de Barcelona i és membre de la plataforma SOS Cultura.

S’ha declarat “tip i frustrat amb la situació i la gestió de l’actual govern municipal”, però ha recuperar el to positiu i afable en explicar propostes com ara “descentralitzar el districte” o “aprofitar tots els edificis que puguin ser rehabilitats i fer-los de lloguer públic”. Per a lluitar contra l’aïllament, “un dèficit que sempre ha tingut aquest barri”, proposa millorar les freqüències de metro i bus, com ara l’H16. El seu objectiu: “representar-vos” i “parlar sobretot dels que acostumen a estar més a baix”.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.