S’inaugura l’exposició “Prim, defensor de la indústria catalana i de la modernització d’Espanya”

El delegat especial de l’Estat en  el Consorci de la Zona Franca, Jordi Cornet, el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà,  i el president de la societat del Bicentenari de Prim, Pau Roca, l’han presentat avui a Barcelona. Està oberta des del matí de dimarts fins el proper 13 de desembre i l’entrada és gratuïta. La mostra es fa a la seu de Foment del Treball (Via Laietana 32) i forma part de l’agenda d’actes commemoratius del bicentenari del neixement de Joan Prim i Prats.

L’exposició recull l’activitat de l’estadista durant el mandat del qual es van iniciar els treballs que anys més endavant van propiciar la Junta d’Obres del Port de Barcelona, el projecte d’un port franc i posteriorment la creació d’un dipòsit franc que un segle després va motivar la constitució del Consorci de la Zona Franca de Barcelona.

L’exposició compta amb fons documentals de l’Arxiu Històric de Foment del Treball i de les col·leccions particulars de les famílies Añoveros, Orellana i Albert. A més, s’ha organitzat un calendari de conferències sobre la figura del General, amb ponència de l’economista Ramon Tamames (10 de novembre), l’historiador i president de l’Institut d’Estudis Constitucionals Emilio de Diego (17 de novembre), el General i ex cap de l’Estat Major Luis Alejandre Sintes (24 de novembre) i l’historiador Xabier Añoveros (26 de novembre).

 

L’exposició  també destaca la figura de Francisco José Orellana, qui a més de ser secretari general de l’Institut del Foment del Treball Nacional, va ser historiador, periodista, economista i literat, que va utilitzar en ocasions el pseudònim d’ Ana Oller.

 

La mostra també recull documentació històrica sobre el projecte d’Ampliació del Port de Barcelona, històricament relacionat amb la creació d’un Dipòsit o Zona Franca. El precedent d’aquesta idea es troba en una proposta de Foment del Treball a finals del segle XIX que va desembocar en una campanya a favor de la creació d’una Zona Franca . el Dipòsit Comercial es va concedir finalment a la ciutat de Barcelona el 1916, i va donar pas a la constitució d’un consorci integrat per agents econòmics i socials de la ciutat. És el precedent i origen de l’actual Consorci de la Zona Franca de Barcelona.

 

Informa el Consorci de la Zona Franca

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.