Aprendre a morir per gaudir de la vida: una oda a l’amistat i la superació

Sergio Franco Catalán, veí de La Marina, és l’autor de “No te soltaré”, una història sobre el càncer infantil inspirada en fets reals

AUTORA: Yaiza Sánchez

El mestre d’educació primària Sergio Franco Catalán ha publicat el seu primer llibre, “No te soltaré”. La novel·la explica la història del Sergio, a qui per primera vegada als 8 anys  la vida li dóna un dur revés: a la Ruth, la seva millor amiga, li diagnostiquen leucèmia. Una paraula monstruosa per tots dos infants que, com més va més pas dona a una exaltació de la vida i una positivitat que ensenya la canalla la realitat de la mort. “És una història alegre i un retrobament amb la infantesa. És una oda a la vida, a l’amistat i a la superació, i una crida a viure el temps que ens quedi” afirma Franco. A més, i com explica il·lusionat el mestre, el pròleg l’han escrit la coreògrafa i ballarina Coco Comin i la psicòloga clínica Neus Córdoba, amb la intenció de combinar la vessant artística i psicològica en una sola peça.

Tot i que és ficció, la novel·la s’inspira en una vivència real. Sergio Franco explica que la història va ocórrer als anys 80 al barri de La Marina, concretament a l’Escola Bàrkeno. “Podríem dir que és una realitat autobiogràfica, tot i que el protagonista no sóc jo, sinó que va ser una realitat propera. Aquest llibre és un regal per una persona”, confessa Franco. A banda de reflectir una realitat tan dura i silenciada com el càncer infantil, un percentatge dels guanys del llibre estan destinats a la Fundació Josep Carreras contra la leucèmia. “Volia que la gent col·laborés en una causa tan important com la investigació del càncer, era una de les prioritats”, sentencia el mestre.

Sergio Franco va començar a escriure “No te soltaré” al principi del confinament i l’editorial Círculo Rojo va publicar el llibre a l’agost del 2020. “Va ser un procés molt ràpid” se sorprèn Franco. Ressalta, tanmateix, que no és escriptor, i que simplement “va escriure un llibre amb el cor”. Explica que va ajudar-se amb un guió i que dedicava tres hores al dia per estar sol i en silenci. “I vaig tenir la sort que tot va encaixar molt bé”, conclou.

Sergio Franco reafirma la importància de tractar un tema tant tabú com és la mort. “Vivim en una societat en què predomina l’exaltació a la felicitat i que evita mostrar el patiment, sobretot a la canalla”. Potser per això el llibre ha tingut una tan bona acollida: ha estat número 1 en vendes en diferents categories per Amazon i ja ha arribat a països com Alemanya, Colòmbia o Mèxic. “Per a mi tot plegat és un regal, mai vaig pensar que el llibre que escrivia serviria per ser venut” reconeix l’escriptor.

Llicenciat en Comunicació Audiovisual i exercint com a professor de primària en l’actualitat, Sergio Franco també va formar-se en comèdia musical, a la qual s’ha dedicat durant dotze anys. El primer debut el va fer amb l’obra teatral Grease, amb Manu Guix com a director musical, després va estar en altres musicals de renom com Mamma Mia!, o Moustache. Dos anys enrere, però, va decidir retirar-se dels escenaris i retornar al món de l’ensenyança.

Després de publicar “No te soltaré”, al que confessa, mig en broma, que “estima com un fill”, valora enfocar-se en la literatura infantil i escriure llibres que eduquin la canalla i tractin temes sovint estigmatitzats com l’autisme, els trastorns o l’homosexualitat. Al marge de tot pla de futur, és clar que només el temps (ni que siguin tres mesos) dirà si Sergio Franco, finalment, escriu un altre obra. De moment, però, com ell assegura, “té quelcom és una part de mi i que durarà per sempre, encara que jo no estigui”. I, ara per ara, és suficient.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.