La Fundació Paco Candel presenta el llibre ‘Migracions dels segles XX i XXI’

L'Oriol Nel·lo i l'Andreu Domingo.

Text i fotografies: Alejandro Flores

La Sala d’Actes de la Biblioteca Francesc Candel va acollir dimarts passat la presentació del llibre ‘Migracions del segle XX i XXI a Catalunya: una mirada candeliana’, tot coincidint amb la celebració del Dia Internacional del Migrant. En l’esdeveniment varen participar l’Andreu Domingo, demògraf del Centre d’Estudis Demogràfics, i l’Oriol Nel·lo, professor del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’acte ha estat presentat pel president de la Fundació Paco Candel, Pere Baltà

“Quin sentit té commemorar el dia de la immigració? Quin sentit té lligar-lo a la celebració del 50è aniversari de la publicació d’Els altres catalans, de Francesc, Francisco, Paco Candel?”. Així comença el llibre que es va presentar el passat dimarts, precisament, a la Biblioteca Francesc Candel. I és que per entendre la mirada d’aquest escriptor de la Zona Franca cal aprofundir en els estudis de la immigració provinent tant d’Andalusia com d’altres parts d’Espanya cap a la capital catalana. “Aquella gent venia a Catalunya, i això suposava un canvi en la seva vida, fugien del caciquisme i conquerien una llibertat que no tenien”, introduïa Pere Baltà.

El president de la Fundació Paco Candel, en Pere Baltà.

“Des del punt de vista candelià, les desigualtats socials tornen a créixer. Als anys 60, la segregació social confrontava persones de barris rics i barris pobres, fins i tot persones del mateix edifici”, assegurava l’Oriol Nel·lo. El llibre fa una anàlisi de la mirada de Paco Candel sobre les condicions de vida dels nouvinguts, que en poc temps van transformar l’economia catalana i també el mapa urbà de les principals capitals provincials.

“Aquests barris que es van construir durant els anys 60 gràcies a la immigració de persones d’arreu de l’Estat espanyol, ara rep persones d’altres parts del món”, indicava l’Andreu Domingo. Actualment, ens trobem en la segona onada migratòria del segle XXI, fruit de l’exclusió social en els països d’origen dels nouvinguts i conseqüència de les múltiples desigualtats econòmiques que divideixen cada cop més les seves societats.

 Però les desigualtats no només es donen als països dels quals fugen. “La interculturalitat ja hi és arribada, una altra cosa és que la població en participi, d’aquest fenomen”, afegia l’Andreu Domingo durant la seva ponència. Els dos experts i participants de l’elaboració del llibre van destacar el paper que tenen els catalans en acollir els nouvinguts i fer-los participar dels projectes comunitaris de la ciutat, tot reconeixent la seva diversitat i potenciant-la per a convertir-la en un motor de creixement socio-cultural.  “La qüestió de la llengua és vital. És una aposta a llarg termini, és dir ‘me’n vull quedar'”, indicava l’Oriol Nel·lo, destacant la importància que té l’ensenyament del català als nouvinguts, tant als adults que volen entendre’l i parlar-lo com als seus fills en edat escolar, per a que estableixin la seva residència a Catalunya de manera duradora.

A l’acte va assistir l’expresident de la Generalitat de Catalunya, en Jordi Pujol.

L’expresident de la Generalitat de Catalunya, en Jordi Pujol, amb l’Oriol Nel·lo, en Pere Baltà i l’Andreu Domingo.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.