Els treballadors de Servicarne es manifesten en lluita contra la contractació irregular

Text i fotografies: Alejandro Flores

Els operaris de l’empresa han iniciat una vaga indefinida per denunciar que, tot i tenir la seu social a la Gran Via de Barcelona i un àmbit estatal d’actuació, Servicarne és en realitat una falsa cooperativa. Ja l’any 2017 la Inspecció de Treball va declarar Servicarne una empresa pantalla que permet a altres empreses tenir falsos autònoms, el que suposa la pèrdua dels seus drets laborals acumulats durant anys. És així com els treballadors de l’empresa càrnia Productos Florida també han secundat la vaga: Florida va crear una entitat pantalla –Elaborados San Lucre- per absorbir els treballadors de Servicarne.

“Hem decidit de fer una vaga de fam perquè Servicarne no ens vol escoltar, no vol parlar amb nosaltres. Tinc tres fills i un lloguer que no puc pagar”, lamentava l’Omar Achbani, que hi treballa de fa tres anys i és un dels 5 treballadors que porta més de dues setmanes fent vaga de gana, un dels quals va haver d’abandonar-la pels problemes crònics que li ha deixat als ronyons. Els treballadors de Servicarne i Productos Florida, dels quals el 95% es troba en vaga indefinida segons CNT, demanen que es regularitzi la situació dels falsos autònoms i se’ls contracti a les empreses on treballen i se’ls retorni tots els diners que els pertoca.

“Exigim que desaparegui la falsa cooperativa Servicarne i que tota la seva plantilla sigui contractada per la empresa principal a la que presta serveis”, reclama l’Antonio Ruiz, assessor Sindical i Jurídic de la CNT. L’Antonio assegura que hi ha nòmines on els guanys del treballador o treballadora no arriba als 2€ després de 15 dies de feina. Els treballadors han de pagar la quota d’autònoms i la empresa no remunera les hores extra als operaris. Alguns han hagut de treballar fins a 14 hores diàries sense retribucions mensuals complementàries. “Ens han reduït tant el preu per hora que no ens arriba per pagar la quota d’autònoms. No tenim ni per portar un tros de pa a casa”, assenyala la Leonor, delegada sindical de CNT.

Ara els treballadors de Servicarne i Poductos Florida es troben als llimbs jurídics. Des del Ministeri de Treball han promès d’acabar amb els falsos autònoms: a una roda de premsa, la ministra Yolanda Díaz declarava aquesta lluita una de les seves prioritats.

Tanmateix, quan arribi la decisió legal, no tindrà caràcter retroactiu i no solucionarà el problema, segons indica l’Antonio Ruiz. L’antiguitat dels treballadors, que arriba en alguns casos a superar els 15 anys, no serà indemnitzada, i serà a partir de l’entrada en vigor de la llei que es regularitzi la situació –en cas que s’aprovi–. Ara Servicarne està pendent d’un judici, que tindrà lloc al març del 2021.

Cinc dels treballadors que es troben en vaga de gana.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.