Les veus que s’alcen a Barcelona contra la barbàrie de Putin

Lourdes Tasies

Després d’una setmana que portem observant l’horror de la guerra, milers de persones s’han concentrat a la plaça de Catalunya per manifestar-ne el rebuig contra la invasió de Vladímir Putin i en solidaritat amb el poble ucraïnès, que en pateix les conseqüències.

Cartells contra Putin,cares de tristesa, por i preocupació,persones de perfils diferents: ucraïnesos residents a Barcelona, preocupats pels seus familiars, catalans que mostren la seva empatia amb la causa, i fins i tot russos que es desmarquen i condemnen els actes del seu president.

Aquesta és una de les moltes mostres que s’estan veient arreu del món en els darrers mesos. La població se sent consternada pels fets, en una Europa on es creien superats els conflictes bèl·lics. La manifestació del 2 de març ha estat organitzada per la Plataforma Aturem la Guerra i ha comptat amb la participació de 211 organitzacions.

L’Aleksandra, de 25 anys d’edat, en vaga de fam en suport a la seva família a Ucraïna

Com està la teva família?

Ara mateix son a Khàrkiv ma mare, mon pare i un tiet. No poden sortir perquè ahir mateix van prendre la ciutat, està envoltada militarment per complet i limitada, per aquest motiu la família no ha pogut sortir cap a Barcelona.

Tot i així, a hores d’ara, no sé si és millor quedar-s’hi o fugir-ne. Hi ha tanta incertesa que no tinc resposta per als meus dubtes respecte la situació. Aquí, a Espanya, els que tenim família a Ucraïna sentim molta impotència perquè no podem fer-hi res d’efectiu: per això tan sols fem vagues de fam, concentracions… també intentem ajudar les persones que sí han aconseguit arribar a la frontera amb Polònia, Romania, Moldàvia, ja que allà, i gracies als governs de la UE, tenen suport.

Heu decidit fer una vaga de fam. Per què?

La meva família porta sense menjar tres dies, ja no poden anar a cap mercat. De fet, ma mare ahir mateix m’explicava que ella abans no valorava un plat de sopa, però que ara no pensa en un altra cosa. Em va trencar el cor escoltar-la. Així doncs, si ells no mengen jo tampoc. El seu patiment és el meu també. La vaga de fam és una mostra d’amor, al cap i la fi.

Amb el nivell de propaganda que busca la desinformació hi ha molts recels pels falsos testimonis….

És cert, hi ha molta desinformació i manipulació de les notícies que arriben a través dels mitjans de comunicació i xarxes socials. Molts infiltrats han vingut a aquest espai que hem creat els activistes ucraïnesos, per donar testimonis plens de mentides. Han polititzat un moviment de pau, i el pitjor, s’estan lucrant de la nostra tristor.

La solidaritat que mou: el nostre veí Marc i el seu grup d’amics se sumen a manifestació

Per què creus important manifestar-se?

He vingut per protestar pel que està passant, ja que des de casa no puc fer-hi res més. El meu cor es trenca en observar les imatges. Sincerament, no sé si serveix de molt que hi vingui jo aquí, però, tan de bo aquesta nit pugui dormir més tranquil, o si més no, menys intranquil. És horrible veure el patiment humà tan innecessari.

Què opines respecte a les gestions dels governs europeus?

Crec que per primer cop hi ha una unió per part de tots els dirigents per intentar aturar tot el que està succeint. En els moments on més es necessita, cal destacar la capacitat de què persones amb diferents punts de vista aconsegueixin anar tots a l’una. Caldria potser que això passés més sovint i no esperar una situació tan extrema com aquesta.

No obstant això, crec que els polítics han d’evitar en la mesura del possible recórrer a l’ús de les armes. Cal ofegar Rússia econòmicament.

Si poguessis donar un missatge de suport a algú que actualment està lluitant a la guerra, què li diries?

En aquests moments no hi ha paraules suficients per a ells. Així doncs, els hi faig arribar tota la meva força avui, aquí, a la concentració de plaça de Catalunya.

El russos dissidents aixequen la veu en contra del seu govern

Té 45 anys, és rus i viu a Barcelona.

Què opines de la situació actual?

He crescut a Rússia, el meu país, i conec molta gent russa. És molt dur per a mi veure tantes persones morint en aquests moments. Ningú hauria d’estar patint perquè mai hauria d’haver esclatat aquesta guerra. Com pot ser que estigui passant això? És una pregunta que no em deixo de fer. Tot i així, avui també soc aquí per demostrar que no tot el poble rus pensa igual. I és perillós que ara s’està produint un moviment xenòfob en contra dels russos.

Què pensa la teva família a Rússia?

No es troben a la mateixa situació que els habitants d’Ucraïna, però tenen por per l’impacte econòmic. La meva mare, qui viu ara mateix al centre de Rússia, diu que la gent es morirà de gana. L’economia està decreixent cada dia més, i recuperar-la no serà fàcil. A més a més, ells no volen cap tipus de guerra ni conflicte, volen la pau. No tots els russos volen una guerra amb els ucraïnesos. I també vull afegir que molts dels militars russos no coneixen la realitat que els hi toca abordar. Ningú sap la veritat en aquests moments.

Deixa un missatge a la ciutadania.

Tot això és fruit de la bogeria d’una persona, no hi ha res més. Aturem l’absurditat d’aquesta guerra, que ens està costant tantes vides.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.