Unes festes i un cinema per reflexionar

Només per a tots aquells que malgrat tot el que està caient, tenen el temps suficient per a llegir quatre línies que només pretenen exterioritzar pensaments, informació, i alguna maldat.

Al mes de desembre, s’acosten aquestes festes les què, de sobte, ens recorden que tenim germans, fills, pares, tiets, nebots, cunyats, gendres, amics, coneguts… i un llarg etc. I la tradició ens porta un rar costum, el de “celebrar”, ens agafa la urgència de trucar-nos, felicitar-nos, quedar per a veure’ns, per menjar, per fer un beure, o recordar velles històries…

Han estat onze mesos de treball (en el millor dels casos) o d’atur (en els no tan bons), per agafar un paper i un boli per a escriure una carta. Un gest antic que ja no es porta massa, ara ni despenjar el telèfon i trucar està de moda, en el millor dels casos es parla per whatsapp i es deixa un missatge de veu, o per escrit.

Vivim temps moderns als quals em costa adaptar-me, soc antic i encara que no conegui al veí amb què em creuo a l’escala, m’agrada dir bons dies o bona nit. Em continuen agradant i inquietant les mateixes coses que fa cinquanta anys.

Avui he visionat un vídeo que m’ha fet rejovenir: una entrevista a una advocada i a un represaliat de la dictadura boliviana. En ell expliquen la seva denúncia per les atrocitats contra els pobles indígenes: detencions, tortures, judicis sense garanties i morts d’innocents… És llarga llista de dictadors a Sud-amèrica: el General Barrientos, Hugo Banzer, General Stroesner, General Videla, General Pinochet… i una infinitat d’assassins i criminals que es faria massa extensa.

A Europa, sovint, ens creiem que som el centre del món i que no hi ha més que el que coneixem des d’aquí. Ens oblidem que hi ha altres mons amb persones, cultures, olors, colors, religions, i que amb les seves diferències i diversitat ens enriqueixen cada dia.

M’agrada el cinema, hi he treballat i sempre m’he identificat amb els pobres, amb els marginats, amb els perseguits, amb les minories… Amb els “sense terra”, amb els veritables amos d’Amèrica “els indis”, amb l’Àfrica negra o amb “l’Àsia mil·lenària”. M’agrada el cinema de Patricio Guzman, de Ken Loach, de Llorenç Soler, de Mariano Lisa i Elisa Lumbreras. Cinema amb fonament i reivindicació.

Estic molt il·lusionat amb el projecte del cineclub que pretenem crear. En ell, i a través de pel·lícules pròximes, de problemàtiques socials, amb debats ens toquin la fibra, aconseguim entendre el que va passar, el que està passant i el que no volem que torni a passar.

Lectura, cultura, reflexió, consciència de classe i cinema, molt de cinema! En això estem i cap allà anem.

Paco Marín

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.