Cal arranjar el nomenclàtor, per Josep Braut

Què tenen en comú els emprenedors que munten una empresa, els pares que tenen un fill i polítics que funden un partit? Entre d’altres coses, que han de triar el nom que li posen al nounat. A Barcelona hi ha moltes empreses que es dediquen a la imatge corporativa i al naming (“bateig corporatiu”, en podríem dir), i la veritat és que una ciutat tan fashion i de disseny com la nostra no passaria aquesta prova en el nomenclàtor dels seus carrers. De fet, Barcelona déu ser l’única capital europea que li dedica un carrer a qui la va bombardejar:el general Prim.

Tot i que a partir de l’any 1979, amb l’arribada dels ajuntaments democràtics es va fer neteja, a la ciutat encara queden plaques de marbre que provoquen vergonya, i els carrers dels nostres barris no se n’escapen. Després de tants anys ja n’estem acostumats, però cal que ens repassem segons quins noms, i que els retirem de la via pública:

  • Diego Flomesta , Enric Bargés i Victorià Sugranyes: Militars que participaren en les guerres imperialistes del nord ‘Àfrica i el Carib.
  • José Canalejas: Polític espanyol que va ordenar reprimir la sublevació republicana del 1911 i de la vaga ferroviària del 1912.
  • Reina Maria Cristina: Si bé aquesta senyora no va cometre cap crim, tampoc va fer res que la fes digna de rebre una distinció com aquesta.

I si traiem aquests noms, quins en proposem? Doncs la llista és ben llarga, tant de persones com d’institucions, tant d’ací com de fora. Sense voler ser exhaustiu, perquè l’espai d’aquesta columna és limitat, ací teniu algunes propostes:

Artistes: Mary Santpere , Pepe Rubianes.

Polítics i activistes catalans: Guillem Agulló, Rosa Maria Arquimbau i Cardil, Maria Baldó i Massanet, Angelina Colubret i March, Margarida Fort i Mollar, Enriqueta Gallinat i Roman, Martí Marcó, Anna Maria Martínez-Sagi , Jaume Martínez i Vendrell.

Polítics i intel·lectuals internacionals: Nelson Mandela, Franklin Delano Roosevelt, Bertha von Suttner, René Cassin, Betty Williams, Mairead Corrigan-Maguire, Selma Lagerlöf, Rabindranath Tagore.

El 58% dels noms que us he proposat són de dona. Casualitat? Gens ni mica! La majoria de carrers de Barcelona estan dedicats a homes, i dels que estan dedicats a dones, la majoria són per a verges i màrtirs. Potser que comencem a equilibrar una mica la cosa, no us sembla?

JOSEP BRAUT, Esquerra Republicana de Catalunya – Districte de Sants Montjuïc

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.