Els barris de la Marina: passat, present i futur

JORDI MARTÍ GALBIS, REGIDOR DEL DISTRICTE DE SANTS MONTJUÏCJordiMarti copia

 

Passat

Els barris de la Marina van ser durant molts i molts anys els camps de la Marina de Sants. Uns terrenys amb masies i conreus i amb sortida al mar. Terra de pagesos amb el canal de la Infanta com a símbol destacat i terra de pescadors amb el far del riu Llobregat, a la llera del seu antic curs avui desviat. L’obertura i el trasllat de fàbriques a la zona durant la segona meitat del s.XX va comportar la construcció de colònies d’habitatges per als seus treballadors. Aquestes creixien com illes independents les unes de les altres i desfeien en pocs anys aquella Marina pintoresca per crear-ne una de nova.

El pas del temps ha permès homogeneïtzar parcialment un sentiment de pertinença al barri sense perdre del tot els seus orígens. I és per aquest motiu, principalment, que la Marina és un barri polièdric. I encara avui en procés de creació d’un relat comú i d’unió dels diferents i singulars petits barris que podem trobar dins d’ella. I que amb orgull i sorneguerament diuen subtilment: “juntos, pero no revueltos.”

Present

En aquests tres anys i mig de mandat i en temps de severes dificultats, des de l’administració hem vetllat per facilitar al màxim l’impuls de nous projectes de vida o la millora dels ja existents. I amb aquest capteniment seguirem projectant la vostra veu, defensant i proposant tot allò que ens exposeu i representi una millora pel dia a dia dels barris de la Marina.

La millora del transport públic ha estat i és, com bé sabeu, la nostra principal prioritat davant el retard de l’arribada de la L10 de Metro al barri. I seguirem treballant perquè el servei de bus millori els estàndards durant aquest impàs.

La lluita contra l’atur és i seguirà sent una de les nostres prioritats: mitjançant plans d’ocupació, la nova oficina de suport de BCN Activa i el suport de Trinijove, una entitat amb llarga experiència i d’èxit en la inserció laboral, podrem impulsar l’ocupació als barris tot apropant-nos a la mitjana de ciutat.

Una de les reivindicacions històriques que hem pogut desencallar ha estat la millora de Plus Ultra: La desafectació urbanística de la zona sumada a la reurbanització dels seus carrers i les ajudes a la rehabilitació dels seus habitatges.

Durant aquests anys hem donat suport a les entitats facilitant nous espais on puguin dur a terme les seves activitats. I alhora estem creant les condicions perquè la Marina es converteixi, en breu, en epicentre de noves empreses i Administracions amb el revulsiu ecònomic i comercial que implicarà a nivell local.Més enllà de les obres fetes, les projectades o les que estant a punt d’iniciar-se, el nostre full de ruta preveu anar millorant aquells espais públics deterioritats, tot posant, mica en mica, per sobre la mitjana de la ciutat, el nombre de serveis públics que el barri ofereix, connectant millor l’entramat urbà del propi barri.

Futur

Seguint el camí traçat fins ara, en menys anys dels que ens pensem la Marina farà un salt molt important: nou barri del Prat Vermell amb nous equipaments, L9/10 del Metro, nou Passeig de la Zona Franca, enllaç amb el Poble-sec pel Morrot, millora de la connexió i camins de la muntanya de Montjuïc, entre d’altres. Tot això aportarà molts nous veïns i enfortirà els fluxos de relació ciutadana del conjunt de BCN amb el barri de la Marina. Arribats a en aquest punt, podria arribar a semblar que ja tindríem els deures fets. Però ens equivocaríem.En aquesta construcció col·lectiva que representa un barri i, en conseqüència, la ciutat, hi ha d’haver quelcom més. Almenys a la Marina volem que hi sigui. Cal donar sentit als seus orígens i no oblidar-los. I això vol dir refer la connexió tant amb l’àmbit de la pagesia com amb l’àmbit pesquer. Col·laborar més estretament amb la Casa de l’Agricultura i l’entramat educatiu, així com retornar al barri una sortida digna i bella al mar poden ser, respectivament, part de la solució cap a aquest nou repte que el barri hauria d’afrontar.Retornar als orígens i fer-los compatibles al pas de la modernitat. Aquest és el vertader horitzó de futur que proposem per a la Marina. Aquest és el nostre somni, més enllà d’una posada al dia tan justa com necessària dels espais i serveis del barri. I esperem que ens hi acompanyeu.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.